Százmilliárdos állami vagyont adnának el az interneten

Új, elektronikus árverezési rendszeren keresztül értékesítenék a köztulajdont.

MNO
2015. 08. 17. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kabinet a 2014-es költségvetésben összesen 201 milliárd forint fejlesztést különített el az úgynevezett Beruházási Alapban, így például az új Puskás stadion (41 milliárd) mellett a Miniszterelnökség Várba költöztetésére (5 milliárd), a Ludovika fejlesztésére (4 milliárd) vagy a Paks II. Zrt. tőkeemelésére (28 milliárd) szánt forrásokat – írja hétfői számában a Népszabadság. Ennek a 201 milliárdnak az állami vagyon kezeléséből és értékesítéséből kell összejönnie.

A lap szerint ez utóbbi legjelentősebb forrása egy titokzatos, 169 milliárd forintos tétel, melyről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) eddig annyit árult el, hogy nem klasszikus privatizációs bevételről, hanem vagyoni értékű jog vagy jogok eladásából folyhat be a költségvetésbe. Ilyen jogok például a frekvenciahasználati engedélyek vagy a különféle koncessziók, ám előbbiekből lényegében kifogyott az állam, utóbbi pedig messze nem hoz ennyit – teszik hozzá.

A Népszabadság információi szerint az NFM egy új, elektronikus árverezési rendszer bevezetésével tervezi felpörgetni az állami vagyonértékesítést. Ezzel kapcsolatban egyelőre annyit árultak el, hogy a „transzparenciát és a nyilvánosságot teljes körűen biztosító” rendszerben várhatóan szeptembertől válnak majd mindenki számára megismerhetővé azok a vagyonelemek, melyek eladásából az idei költségvetésben meghatározott előirányzatok teljesítését várják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.