Glattfelder: A magyar ipar versenyképes lett

Júliusban a kivitel euróban számolt értéke 5,4, az importé 2,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

MTI
2015. 09. 09. 8:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első hét hónapjában az export 7,6, az import 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a kereskedelmi mérleg többlete elérte a 4,880 milliárd eurót, 1,217 milliárddal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. Annak ellenére, hogy a dollár 23,8 százalékot erősödött a forinttal szemben egy év alatt – igaz az euró csak 0,6 százalékot drágult –, nincs nagyon jelentős különbség a forintban és az euróban elszámolt júliusi adatok között. A forintban számolt júliusi kivitel 6,1, a behozatal 3,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A júliusi kivitel 5,4 százalékos éves összevetésű növekedési üteme jelentős megtorpanást mutat az előző havi kiugró 13,9 százalékos növekedés után, amit nem magyaráz a magas bázisadat sem. Az idei év első hét hónapjában jelentős kilengéseket mért már a statisztika, a júniusi csúcsot éppen a 2,1 százalékos mélypont előzte meg májusban.Az alacsony importadatot hasonlóképpen dinamikus, 9,5 százalékos növekedési mutató előzte meg, bár ebből már volt egy ugyanilyen márciusban. A külkereskedelmi forgalom megtorpanása az ipari kibocsátással együtt mozgott júliusban. A KSH előzetes adatai szerint az ipari termelés júliusban 3,4 százalékkal nőtt a nyers és a munkanappal kiigazított adatok szerint egyaránt az egy hónappal korábbi 11,0, illetve 6,0 százalék után. A részletes adatokból később derül majd ki, hogy valamelyik nagy autóipari cég nyári leállása okozta-e mind a külkereskedelmi forgalom, mind az ipari termelés júliusi megtorpanását. A magyar gazdaság továbbra is rendkívül jól teljesít – hangsúlyozta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán a külkereskedelem júliusi alakulásáról közzétett KSH-adatokra reagálva. Hozzátette: a magyar ipar versenyképes lett, bővül a kivitel. Úgy tűnik, hogy a kivitel növekedése, a külkereskedelemi többlet az idén rekordot érhet el, az év első hét hónapjában a többlet meghaladta a 4,9 milliárd eurót, ami egyértelműen az elmúlt évek egyik legjobb eredménye – jelentette ki az államtitkár. A magyar kereskedelmi többletet nagymértékben segítette az alacsony nemzetközi olajár, hiszen az energiatermékek importja euróban kifejezve egyértelműen csökkent az előző évhez képest – mondta az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.