Kék nyelv ellen oltják a szarvasmarhákat

Az érintett településeken fokozott az ellenőrzés és élő állatot nem lehet kiszállítani.

Tóth László Levente
2015. 09. 21. 9:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban a Somogy megyei Hajmáson is találtak a kéknyelv-betegség (BTV–4 szerotípus) vírusával fertőzött szarvasmarhát a korábbi Tolna megyei, sárpilisi két eset után – mondta lapunknak Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökhelyettese. Hajmáson egy állat volt fertőzött, a kitörést ezúttal is a vírus 4-es szerotípusa okozta. Nemes Imre kifejtette: a fertőzések egy kilométeres körzetében – tehát tulajdonképpen a betegséggel érintett gazdaságokban – földi szúnyogirtást végeznek állami költségen, ezen túlmenően pedig vakcinázásban és kezelésben részesítik az állatokat. Eddig 10-15 ezer állatot oltottak be, csak Sárpilisen összesen 34 ezer szarvasmarha kapja meg a szérumot.

A fertőzések 3 kilométeres sugarú körzetében megemelt számban végzik a betegség elterjedtségének felmérésére szolgáló vérvizsgálatokat, 20 kilométeres körben pedig valamennyi gazdaságot érintő 30 napos megfigyelési zárlatot rendelnek el. Ebben az időszakban e gazdaságokból nem szabad élő állatot kiszállítani, és minden egyes állományt klinikailag is kivizsgálnak. A harmadik lépcsőt a kiterjedtebb vakcinázás jelenti, ami a kitörések 20 kilométeres körzetében valamennyi fogékony állatra kötelező. A szarvasmarhákat ezekben az esetekben is állami költségen kezelik.

A fenti intézkedéseket egészíti ki az országos főállatorvos tavaszi határozata alapján kérhető önkéntes vakcinázás, amelyhez állami támogatást lehet igénybe venni. Jelentős változás még a tavaly elrendelt intézkedésekhez képest, hogy a fertőzött állatokat nem vágják le, hanem kezelik – emelte ki az elnökhelyettes. Az önkéntes vakcinázás egyedenkénti állami támogatása nettó 1400 forint a kisebb és 400 a nagyobb állományokban. Ez a tevékenység teljes költségét fedezi, mert a vakcina ára 150–250 forint között mozog, s ehhez jön még az állatorvos munkadíja. A szakember hozzátette: a költségnek csak a nettó díja támogatható, a 27 százalékos áfát az állattartónak kell állnia.

Az emberre nem terjedő, de a kérődző állatokat – elsősorban juhokat – sújtó kéknyelv-betegség kapcsán tavaly Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyében, 30 gazdaságban 80 állat fertőzöttségét állapították meg. Az önkéntes vakcinázás lehetővé tétele azért is merült fel tavasszal, mert ha ezzel sikerül az állatokat megvédeni a kórtól, akkor két, két és fél éven belül Magyarország visszakaphatja a betegségtől mentes státusát. Azt már a korábbi tapasztalatok alapján valószínűsítették a szakemberek, hogy a kór ismételten előfordulhat, illetve terjedhet a törpeszúnyogok 2015 negyedik negyedévében várható megjelenésével. Mivel ez be is következett, a vakcinázási lehetőséggel a jelek szerint nem minden veszélyeztetett gazdaságban éltek.

A szarvasmarha-ágazat a tavaly 244 milliárd forintos kibocsátásával a teljes mezőgazdasági termelés 10,2 százalékát adta. A 802 ezer állatot számláló állomány elérte a 2000. évi szintet. Hazánk 2010 és 2012 között mintegy 300 millió dollár értékben exportált szarvasmarhát Törökországba, de a húsmarha kivitele gyakorlatilag leállt a török hatóságok adminisztratív intézkedései következtében. Később újraindult, jelenleg pedig Magyarország teljes területéről vihető ki élő állat Törökországba, kivéve azt az öt megyét, ahol a korábbi kéknyelv-betegség miatt kiviteli tilalom van érvényben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.