Késhetnek a fővárosi beruházások

Továbbra sem dőlt el, hogy milyen konkrét célokra mennyi uniós pénz jut.

Gyöngyösi Balázs
2015. 09. 22. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) közeli forrásaink szerint a központi régióban egyelőre vezetői döntések hiánya, másrészt technikai fennakadások miatt nem lehet fejlesztési forráshoz jutni a 2014–2020-as európai uniós ciklus keretének terhére. Vagyis továbbra sem dőlt el, hogy milyen konkrét célokra mennyi uniós pénz jut, s emellett a pályázati rendszer működésében is fennakadásokat tapasztalni.

Hivatalos megkeresésünkre az NGM lapzártánkig nem reagált. Azt szerettük volna megtudni a tárcától, hogy mi a késlekedés oka, s az év hátralévő részében mire számíthatnak a pályázók.

Pedig több fejlesztéspolitikában érintett kormánytisztviselő is hangsúlyozta már, hogy a 2007– 2013-as programozási időszak után is fontos a kabinetnek a főváros fejlesztése. Az Európai Bizottság objektív kritériumai azonban eleve árnyalják a képet: mivel a közép-magyarországi régió fejlettsége meghaladja az uniós átlag 90 százalékát, a fejlesztések legfeljebb 50 százalékos támogatási intenzitással valósulhatnak meg az évtized végéig. Ennek megfelelően a 288 milliárd forintos programból csak 144 milliárdot finanszírozhat Brüsszel.

 

 

Az operatív program a főváros és térsége kiegyensúlyozott fejlődését hivatott előmozdítani: a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentését, a kutatási képességek és a kis- és középvállalkozások versenyképessége, valamint az energiahatékonyság növelése. Az Európai Unió az újjáépített városi területeken több mint 100 ezer négyzetméter új zöld felülettel, a szén-dioxid-kibocsátás 30 ezer tonnás csökkenésével, új vagy felújított bölcsődékkel és óvodákkal számol. A Magyar Nemzet megkeresésére a Miniszterelnökség közölte: még az idén 2704 milliárd forint értékben megjelenik 133 új pályázat, ebből azonban a terv szerint csak 10 felhívás tartozik mindössze 20 milliárd forintos kerettel a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programhoz.

A kormányzati kommunikáció egyúttal arra is kiterjed, hogy a 2014–2020-as ciklusban valamelyest oldódhat az ország centralizáltsága, több nagyberuházást Budapest helyett inkább vidéken valósítanának meg, ezzel megerősítve egy-egy fellegvárat. A többi hat régióra továbbra is a felzárkóztatandó besorolás vonatkozik, itt összesen 1230 milliárd forintos keretére lehet pályázni. Ezekben a régiókban a brüsszeli iránymutatás szerint elsősorban városi rehabilitációs programokon keresztül javulhat a hátrányos területeken élők életminősége, illetve turisztikai beruházások valósulhatnak meg, ami növelheti az idegenforgalmat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.