Kihívót kap a Magyar Posta

Elnyerte a hírközlési hatóság engedélyét a dubaji hátterű City Mail Hungary Kft.

Bodacz Péter
2015. 09. 08. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évvel a magyar postai szolgáltatást szabályozó törvények uniós jogharmonizációja – azaz a piac liberalizációja – után kihívója akadhat a Magyar Postának: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lapunk megkeresésére közölte, hogy kiadták az „egyetemes helyettesítő szolgáltatás nyújtására\" vonatkozó engedélyt a City Mail Hungary Kft. nevű társaságnak. A döntés értelmében csak a cégen múlik, hogy mikor jelenik meg a fogyasztók előtt, ami egyszersmind komoly érvágást jelenthet a bő harmincezer embert foglalkoztató állami postának.

Hazánk 2013. január elsejével léptette hatályba az új postatörvényt, amely összhangban az európai uniós előírásokkal immár nemcsak a nagyobb küldemények piacán engedi egyéb szolgáltató megjelenését, hanem a legfeljebb ötvengrammos levélküldemények szállításánál, kézbesítésénél is. Ez ugyanakkor igen jelentős veszélyt jelent a Magyar Postára nézve. Egy új belépő elméletileg megteheti ugyanis, hogy „mazsolázzon\" a hazai piacon, és csak a nagy nyereséggel kecsegtető térségekben – a fővárosban és az agglomerációban, esetleg a megyeszékhelyeken – jelenjen meg. Ezek a régiók nemcsak a nagy lakosságszám és az aránylag kicsi terület miatt jelentenek nagy üzletet, hanem azért is, mert a különböző távközlési vagy közüzemi szolgáltatók központjai is itt találhatók. Ezen társaságok számlalevelei havonta több millió küldeményt jelentenek. Az állami posta mint egyetemes szolgáltató ugyanakkor köteles fenntartani a napi szintű küldeménykézbesítést a kisebb városokban, falvakban is. Azaz ha egy új versenytárs lefölözi a küldeménypiacot, úgy a kieső hasznot kizárásos alapon adóforintokból kell pótolni.

A City Mail Hungary már egy ideje próbálkozik az NMHH-nál az engedélyek megszerzésével. A társaság kérelmét idén áprilisban elutasította a hatóság, mivel az több kritériumnak nem felelt meg: hiányoztak a megbízható – Budapest teljes közigazgatási területén kézbesítést ellátó – teljesítőképességéhez szükséges feltételek, a szolgáltatás tárgyi feltételei és az általános szerződési feltételek sem voltak összhangban a jogszabályi rendelkezésekkel.

A City Mailről egyébiránt nem sokat tudni: a társaság weboldalán olvasható adatok szerint az anyacéget 2008-ban alapították Dubajban, a hazai leányt pedig 2011-ben jegyezték be. Több vállalati ügyféllel – OTP, Samsung, Coca-Cola, Danone, Nokia, Hyatt, Digi – rendelkezik, szolgáltatásaik között pedig megtalálható a postafiók biztosítása, a direkt posta, illetve dokumentumok, küldemények intézményen belüli, telephelyek közötti szállítása. (Még 2014-ben a Digi megbízásából a társaság küldeményeket kézbesített, a tevékenységet azonban az NMHH határozata alapján fel kellett függesztenie, mivel ez egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő tevékenységnek minősül.)

A Portfolió.hu-n korábban megjelent összeállítás szerint a magyar leánycég két belföldi magánszemély, Sebők Sándor és Kanta László, egy külföldi társaság, a Dr. Max Iann Invest Gmbh, két magyar cég, a NET54 Kft. és az ADC Investment Kft, valamint a Dr. Szatmári Sándor Ügyvédi Iroda tulajdonában áll. A City Mail hazánkon kívül Szerbiában, Oroszországban, Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben van jelen. A Céginfo adatai szerint a társaság márciusban adóhivatali végrehajtás alatt állt. A City Mailt lapzártánkig nem sikerült elérni. Amint bármit megtudunk céljaikról, a piaci megjelenés időpontjáról, valamint a szükséges munkaerő és infrastruktúra biztosításáról, közöljük.

Nem a City Mail Hungary az első társaság, amely a magyar postapiacon való megjelenést tűzte ki célul: 2013 januárjában az osztrák állami tulajdonban álló Feibra is nyújtott be engedélykérelmet a hatósághoz (a társaság egyébként 2009 augusztusa óta nyújt integrált postai szolgáltatást), azonban az a hírközlési hatóság vizsgálatán elbukott. A Fiebra Budapesten és a fővárosi agglomerációban, Alsónémediben, Biatorbágyon, Bicskén, Budakalászon, Budakeszin, Budaörsön, Csömörön, Dunaharasztiban, Érden, Gyálon, Herceghalmon, Szentendrén, Szigethalmon, Szigetszentmiklóson és Törökbálinton – azaz a legnagyobb levélforgalmat produkáló régióban – szeretett volna megjelenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.