Kína hazánkban lépne be az európai piacra

A magyar–hongkongi együttműködés a keleti nyitás fontos eleme – jelentette ki Szijjártó Péter.

MTI
2015. 09. 22. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hongkongi pénzügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követően a miniszter kiemelte: szeretnék, ha Magyarországra kiindulópontként tekintenének a kínai és hongkongi vállalatok, amikor európai gazdasági térnyerésben gondolkodnak. Hozzátette: a pénzügyek, a beruházások és a kereskedelem területén különösen fontos az együttműködés. A pénzügyi együttműködésben kiemelte, hogy a Bank of China, amely a világ hetedik legnagyobb mérlegfőösszeggel rendelkező regionális bankja, Budapesten nyitotta meg regionális központját. Egy korábbi megállapodásnak megfelelően pedig jövő pénteken nyit meg a fővárosban a bank új regionális klíring központja – mondta.A beruházásokról szólva kiemelte, hogy Kína jelentősen növelni tervezi a külföldi beruházásait, a kínai beruházások 60 százaléka vagy Hongkongba irányul, vagy Hongkongon keresztül irányul külföldre. Ezért lényegesnek nevezte, hogy megállapodtak a hongkongi pénzügyminiszterrel abban, miután a kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezményt aláírták, megkezdik a tárgyalásokat a beruházás-védelmi egyezményről is, ami erősítheti az egymás iránti bizalmat a hongkongi és a magyar üzleti közösségben. Közölte azt is, hogy az egy övezet, egy út programban szeretnék, ha a pireuszi kikötőből a Nyugat-Európába szánt árukat Budapesten keresztül szállítanák a kínaiak és a hongkongiak, amihez a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítása kínál terepet – ismertette.Magyarország az élelmiszeripari termékek exportjával növelheti a hongkongi–magyar kereskedelmi forgalmat: a magyar marha- és bárányhús export engedélyezésére vonatkozó eljárások véget értek, hamarosan megindulhat a termékek exportja Hongkongba, és a magyar borok kereskedelme is bővülhet a hongkongi könnyítő intézkedésekkel – sorolta a külgazdasági és külügyminiszter.A Peking–Budapest közvetlen légi összeköttetés jó foglaltsággal működik, jelentősen növelte a Kínából Magyarországra irányuló turisztikai forgalmat. A hongkongi turisták létszáma is nőtt, ami kellő gazdasági alapot nyújthat a Hongkong–Budapest közvetlen légi összeköttetés létrehozásához, az erről szóló tárgyalásokhoz kérték a hongkongi pénzügyminiszter segítségét – fűzte hozzá.John Tsang, a hongkongi pénzügyi tárca irányítója arról beszélt, hogy jelenleg nagy változások mennek végbe a világgazdaságban, ami jó alkalom a két ország között már meglévő együttműködés erősítésére. Hozzátette: Magyarország az első olyan ország, amelyik szándéknyilatkozatot írt alá Kínával az egy övezet egy út kezdeményezésről. Várják a közös együttműködést Magyarországgal, mert az ország jó helyszín az európai színtérre való belépéshez – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.