KSH: Nem változott a fogyasztóiár-színvonal

A legnagyobb mértékben az üzemanyagok és a háztartási energiák ára csökkent.

MTI
2015. 09. 08. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, az üzemanyagoké és a háztartási energiáé csökkent éves összevetésben.

A fogyasztói árak az év első nyolc hónapjában átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző év azonos időszakához képest.

Az éves maginfláció augusztusban szezonálisan kiigazítva 1,2 százalék volt, 0,1 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál, a havi értéke pedig változatlanul 0,1 százalékon állt.

Az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal haladta meg júliusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 0,7 százalékkal csökkent. A termelés az év első hét hónapjában 6,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a tendenciák nem változtak a korábbi hónapokhoz képest, továbbra is a járműgyártás a fő húzóerő. Az előző év azonos időszakához képest a lassulást a magas bázis okozta – tette hozzá.

A kiigazítatlan adatok szerint az idén márciusban volt az ipari kibocsátás eddigi csúcsa, amikor 11,5 százalékkal nőtt a termelés, a második legnagyobb pedig a júniusi 11,0 százalékos éves növekedés volt. A szezonálisan kiigazított éves adat az első negyedévben kétszer is 9 százalék fölötti növekedést mutatott, a második negyedévben pedig egyszer 6, kétszer 6,4 százalékos bővülést jelzett és tavaly október óta nem volt ilyen alacsony, mint júliusban.

Glattfelder Béla szerint a több mint 3 százalékos növekedés nagyon kedvező, főleg annak fényében, hogy júniusban nagy, 11 százalékos emelkedés volt, és a bázis is magas volt, hiszen tavaly júliusban 12 százalék körül bővült az ipari termelés.

Az államtitkár hozzátette: azt figyelembe véve is jó a júliusi adat, hogy az év hetedik hónapjában már beindultak a szabadságolások és az e miatti gyárleállítások. Munkanaphatás ezúttal nem befolyásolta az adatokat, az idén júliusban ugyanannyi munkanap volt, mint egy évvel korábban – mondta el Glattfelder Béla.

Bár a részletes ipari termelési adatok később állnak majd rendelkezésre, előző hónapok alapján a feldolgozóipari ágazatok és elsősorban a gépjárműgyártás húzhatta az ipari termelés növekedését – hangsúlyozta az államtitkár.

Glattfelder Béla az ipari növekedési kilátásokról elmondta: a külpiaci kereslet a magyar termékek iránt meglehetősen magas, különösen igaz ez a gépjármű-megrendelésekre, így az év második felében is emelkedhet az ipari termelés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.