Mégis vizsgálta az aranymintákat a nemesfém-hitelesítő hatóság?

A hivatal visszautasította a feltételezést.

MNO
2015. 09. 17. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNO is beszámolt arról augusztusban, hogy hamis aranytömböket adott biztosítékként az év elején csődbe ment Kézizálog Zrt. tulajdonosa több magyar milliárdosnak és pénzintézetnek. A Bíró Péter, a cég egyszemélyes tulajdonosa által okozott veszteség akár 30 milliárd forint is lehet, a bankszektor pedig több mint 20 milliárdot bukhatott.

A Napi.hu szeptember 17-én megjelent cikkében arról ír, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság (Nehiti) kérdésükre azt válaszolta: nem végeztek aranytárgy- vagy aranytömb-hitelesítést a hamisítási botrány főszereplőjének.

Azonban a Napi.hu szerint „ez nem igaz”: „2012-ben legalább hét alkalommal végeztek vizsgálatot a Kézizálog Zrt. megbízásából. Az áprilisban keltezett eredményközlések tanúsága szerint 7-7 fúrt aranymintát vizsgáltak a cégnek – majd adtak ki ezekről vizsgálati eredményt.” Mint írták: „a hatóság számára azonosítás miatt megküldtük a jegyzőkönyvek sorszámát és megkérdeztük, hogy ezek valódiak-e, s mit tartalmaznak. Kérdéseinkre már egy hete nem kapunk választ.”

Ugyanakkor a cikkben említést tesznek egy 200 kilogrammos aranytömbről: „tudomásunk szerint az egyik károsult cég tulajdonaként szereplő komoly tétel már több hónapja »dekkol« a hatóságnál. Arra a kérdésre, hogy ez az arany valódi vagy sem, máig nem sikerült választ találnia és adnia a szervezetnek. Annak ellenére sem, hogy a Napi.hu információi szerint az ügyben nyomozást végző szervek és a tulajdonos, vagy annak tekintett cég is több alkalommal kért eredményt.”

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság reagált a cikkre. Mint írták, a cikk szerzője összekeveri a hitelesítés és a vizsgálat fogalmát. „Hitelesítés alatt a nemesfém tárgyak fémjellel történő ellátását értjük, amikor a tárgy anyagát és finomsági fokozatát fémjellel hitelesítjük. A másik eset pedig, amikor a tárgyat csak vizsgálatnak vetjük alá, és a vizsgálat eredményéről vizsgálati eredményközlőt állítunk ki. Ez nem minősül hitelesítésnek, hiszen ilyenkor a tárgyat hitelesítő jellel nem látjuk el. Megjegyezzük, hogy mintavizsgálat esetén a Hatóság nem rendelkezik, nem is kell, hogy információval rendelkezzem arról, hogy a minta miből származik, hiszen a mintavizsgálat eredménye az azt vizsgálatra benyújtó (pl. forgalmazók) számára bír jelentőséggel és ad információt a mintavétellel érintett tárgy(ak) nemesfémtartalma tekintetében.

Hatóságunk tehát, korábbi állításának megfelelően, a Kézizálog Zrt. részére aranytárgy hitelesítést nem végzett, ugyanakkor arany tartalmú mintaanyagok vizsgálatát – ahogyan arról erre irányuló korábbi sajtómegkeresések esetében tájékoztatást is adtunk – igen, legutóbb 2014 júliusában. Ugyanez a helyzet az aranytömbökkel is: a Kézizálog Zrt. részére Hatóságunk az elmúlt három évben aranytömb hitelesítést nem végzett, a Kézizálog Zrt. aranytömböt vizsgálatra egyáltalán nem mutatott be a Hatóságnak, csak 2 gramm körüli mintákat, amelyről a Hatóság eredményközlőt állított ki. Az újságíró által a cikk mellékleteként szerepeltetett vizsgálati eredményközlők ezeknek a 2 gramm körüli mintaanyagoknak a vizsgálati eredményét tartalmazzák.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.