Őszi rezsiemelés a Magyar Postán

Drasztikus pénzváltási díjemelést hajtott végre a Magyar Posta szeptember elsején.

Wiedemann Tamás
2015. 09. 05. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bankjegyek esetén korábban is 2,51 százalékos díjat kellett fizetni, míg a rolniba csavart érmék beváltásakor 6,09 százalék volt ez a mérték. A posta ugyanakkor korábban nem kért pénzt az első ötven érme, illetve bankjegy beváltásakor, de ezt a kedvezményt most eltörölték.Az igazi díjnövekedést ez utóbbi okozza. A kisvállalkozók, kiskereskedők esetében gyakori, hogy valamelyik közeli postahivatalban váltanak aprót a kasszába, amiből visszaadhatnak a vásárlóknak, vagy a kisebb címletű bankókat cserélik be nagyobb névértékű papírpénzre.A posta áremelése nem kedvez a malacperselyeknek sem, bár az aprók beváltásának drágulása aligha veszi el a gyermekek spórolási kedvét. Tény ugyanakkor, hogy komoly extraköltséget jelent a postára tévedő ügyfeleknek az új szabályozás. Elképzelhető, hogy a hivatal éppen a fiókok kapacitáscsökkentése miatt döntött úgy, hogy a bankokhoz hasonlóan drágábban váltja be a pénzérméket és bankjegyeket. A hatályos jogszabályok szerint „címletváltás végrehajtásáért díj számítható fel, amelynek maximális mértéke forintbankjegyek címletváltása esetén az ügyfélnek kifizetésre kerülő forintbankjegy névértékének legfeljebb 5 százaléka, illetve forintérme esetén névértékének 10 százaléka”.Hiába hirdeti a posta a honlapján, hogy kényelmes és rugalmas a címletváltás, ha a beváltásra szánt pénzérméket az általános pénzkezelési szabályok szerint kell csomagolni. Az érmékből érmetekercset kell készíteni, amelyek az alábbi mennyiségű pénzérméket tartalmazhatják: 5, 10, 20, 50 forintos érméből 50 darabot, 100 forintosból 20 darabot, 200 forintos érméből 40 darabot.A pénzváltáshoz szükséges egy, a postahelyek által biztosított „Jegyzék a postai készpénzváltáshoz” elnevezésű nyomtatvány, vagy azzal azonos tartalmú és formátumú váltási jegyzék kitöltése is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.