Letelepedés: hitel segíti a kispénzűeket

Úgy látszik, már nem csak a pénzes külföldiek kaphatnak letelepedési engedélyt hazánkban.

Wiedemann Tamás
2015. 10. 21. 8:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, már nem csak a pénzes külföldiek kaphatnak letelepedési engedélyt hazánkban, miután a kínai és vietnami állampolgárokra specializálódott Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) közvetítőcég hitelt is biztosít ügyfeleinek, ha nem rendelkeznek a szükséges összeggel. Információink szerint a Bank of China nyújtja a kölcsönt, s a Deutsche Bank is szóba került mint viszontbiztosító, vagyis olyan szolgáltató, amely garanciát nyújt a Bank of China hitelnyújtására. Azt nem tudtuk meg, hogy a Deutsche Bank végül csatlakozott-e a programhoz. (Egy korábbi dokumentum alapján a Bank of China egy leánycégén keresztül folyósíthatja a hitelt; kérdéseinkre lapzártánkig egyik pénzintézet sem válaszolt.)

A magyar jogszabályok csak annyit írnak elő, hogy olyan, harmadik országból érkező külföldiek vehetnek részt a programban, akik 300 ezer euróért (mintegy 93 millió forintért) letelepedési kötvényt vásárolnak.

Hogy melyik közvetítőcégtől vásárolhatják meg az ügyfelek a kötvényeket, azt az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága jelöli ki. Az azonban továbbra is érthetetlen, hogy miért használ az állam közvetítőket az ügylet lebonyolításánál, hiszen azt maga is elintézhetné. Azt, hogy a pénzt milyen forrásból teremtik elő, nem szabályozza a törvény.

Az offshore cégek körében népszerű Kajmán-szigeteken bejegyzett HSSDF és partnercége, a szintén nem az átláthatóságáról híres Brit Virgin-szigeteken alapított Hungary State Special Debt Management Ltd. (HSSDM) is a HSBC hongkongi leánybankjánál nyitott számlát. A kötvényvásárlásra szánt 300 ezer eurót az ügyfélnek a HSSDF, míg a 45 ezer eurós ügyintézési díjat a HSSDM számlájára kell utalni. Hitelfelvétel esetén az ügyintézési díj értelemszerűen drágább. A két különböző cégnek azért van jelentősége, mert a gazdasági bizottság a HSSDF-nek adott engedélyt az állampapír forgalmazására, miközben közvetlenül a HSSDM-mel nem szerződött le. Rogán Antal, a gazdasági bizottság korábbi fideszes elnöke azzal érvelt, hogy a közvetítőcégek, bár többségük adóparadicsomként számon tartott államban van bejegyezve, azért nem számítanak klasszikus értelemben offshore-nak, mert ismertek a tulajdonosai. Bár a HSSDF valóban megnevezte a tulajdonosi kört, a HSSDM-ről nem tudni semmit, csak annyit, hogy egymás között megállapodtak az állampapír-forgalmazás marketingtevékenységéről.

A két cég 115 olyan ügynökséggel kötött együttműködési megállapodást Kínában, amelyek különböző országok vízumszolgáltatásaira és letelepedési engedélyeire specializálódtak. Emiatt is érthetetlen, hogy a magyar állampapírok értékesítésébe miért kellett gyanús hátterű közvetítőcégeket bevonni, hiszen az állam közvetlenül is leszerződhetett volna ezekkel az ügynökségekkel. A közvetítővállalkozások lapunk számításai szerint eddig több mint 66 milliárd forintot kaszálhattak a programon, miközben az egyéb díjakkal együtt a 75 milliárd forintot is megközelítheti ez az összeg. A 66,2 milliárd forintos bevételből 25,9 milliárd forint közpénznek tekinthető, hiszen az állam kamatot is fizet a kötvények futamidejének végén. Úgy látszik, Rogán Antal kitüntetett figyelemmel kísérte a kajmán-szigeteki cég tevékenységét, hiszen 2013. március 5-én az állampapír-forgalmazásra beadott kérvényét a gazdasági bizottság már aznap elbírálta. Egy évvel később a HSSDF jelezte a bizottságnak, hogy mások is a „területére” merészkedtek. A levél tanúsága szerint a szingapúri Euro-Asia Investment Management Pte Ltd. közvetítőcég kínai állampolgárok kötvényvásárlásait intézhette. Rogán Antal hivatalos levélben tisztázta, hogy a kínai és vietnami állampolgárok kötvényvásárlásait csak a HSSDF intézheti. A szingapúri cég tulajdonosát egyébként Raj Rafaelnek hívják, és nem mellékesen – saját bevallása szerint – taxisofőrként tevékenykedik a kínai Csengtuban.

Nem ez az egyetlen furcsa cég a letelepedési kötvényeket árusító közvetítővállalkozások körében. Két liechtensteini cég is előbb kért engedélyt magyar letelepedési államkötvények forgalmazására, mint hogy odahaza igazolást kaptak volna arról, hogy jogosultak efféle tevékenység végzésére – legalábbis a dátumbélyegzők szerint. A VolDan Ltd. és az S&Z Program Ltd. kérelme egyaránt 2013. május 23-án érkezett meg a Rogán Antal által vezetett gazdasági bizottsághoz, ám a liechtensteini igazságügyi hivatal pecsétje négy nappal későbbi keltezésű ugyanezeken a papírokon. A két társaság a tulajdonosi hátterüket tekintve is összeérhet. A kapocs egy bizonyos Walter Christoph Wachter, aki felbukkan a VolDan Ltd. alapítói között, de egyben igazgatója az S&Z Program Ltd.-nek. Ráadásul a cégeket egyaránt 2013. május 22-én, tehát a letelepedési államkötvény forgalmazása iránti igényük bejelentése előtt egy nappal alapították, és a cégbejegyzésről szóló határozatot mindkettőjük esetében 17 óra 26 perckor nyomtatta ki a liechtensteini cégbíróság. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint szeptember végéig összesen 2886 külföldi vásárolt letelepedési kötvényt. Családegyesítéssel együtt ugyanakkor 4453 külföldi kapott letelepedési engedélyt, miközben tartózkodási jogosultsággal már összesen 7837 személyt érint a program.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.