A váltó is megteszi – gazdaság és Star Wars

Hogyan gyarapodott George Lucas számlája a filmtörténelem legnagyobb gazdasági hibája miatt?

Földi Bence
2015. 12. 13. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez csapda: Palpatine uralkodó méregpirulája címmel jelentetett meg tanulmányt (pdf itt) december elsején Zachary Feinstein, amely végigsöpört az internet Star Wars-rajongó és gazdasági folyamatokat is értő táborán. A St. Louis-i Washington Egyetem adjunktusa ugyanis annak járt utána, milyen hatással volt a galaxis gazdaságára az, hogy a Birodalom két szuperprojektjét – az első és második Halálcsillagot – négy év különbséggel megsemmisítették. Utóbbi esetében ráadásul a Birodalom két vezetője, Palpatine és Darth Vader is az űrállomáson volt, plusz mindkét esetben felrobbant a személyzet is.

A Lázadók Szövetségének tehát az endori csatát követő ünneplés után nem a politikai rendezés, hanem a gazdasági válság átvészelése lehetett az elsődleges feladata – véli Feinstein. Az első Halálcsillag 2012-es árfolyamon 852 billiárd dollárnyi vasból épült, ez ma 250 trillió forintnak felelne meg. Nézzük meg, hogy néz ez ki, ha leírjuk: 250 000 000 000 000 000 000. Valljuk be, ez elég sok. A becslést egyébként a legmodernebb amerikai repülőgép-hordozó hajó, a USS Gerald Ford költségei nyomán számolta ki a kutató. A második Halálcsillag még nagyobb volt, és többe is került, a számokra pedig azért volt szüksége Feinsteinnak, hogy gazdasági modellt alkosson a Birodalomnak.

Az adjunktus úgy véli, hogy a húsz évig tervezett első Halálcsillag ára hasonlóan aránylik a nettó birodalmi össztermékhez, mint a Manhattan-projekt ára a világháborús amerikai gazdaságéhoz. Ebből kiokoskodta, hogy mekkora a galaktikus össztermék egy évben (4,6 trilliárd dollár), majd a bankszektor méretére és azon pénzintézetek számára is tett egy becslést, amelyeket a Birodalom nem engedhet bedőlni. Feinstein szerint a válságelkerülő bankmentésre a birodalmi össztermék 20 százalékát is költhetik.

A filmek fontos gazdasági fogalmai

Köztársasági váltó: Watto ezt nem fogadja el Qui-Gon Jinntől alkatrészért cserébe a Baljós árnyakban. Valójában galaktikus, később birodalmi kredit a neve, a Sojournon (Darth Plagueis lakhelyén) hozták létre. Fedezetét a Muunilinst nevű bolygó gazdasága és az Intergalaktikus Bankárklán biztosította.

Intergalaktikus Bankárklán: Az előbb említett bolygó bánkárklánjainak uniója. Saját védelmi erővel rendelkezett, és az Intergalaktikus Bankárklánban komoly befolyása volt a sith-eknek. Egy botránysorozat után a főkancellár fennhatósága alá került, aki államosította a bankokat.

Kereskedelmi Szövetség: A Galaktikus Köztársaság egyik céhe, amely kereskedelmi kartell, megavállalat és lobbicsoport is volt egyben. Komplett kereskedelmi útvonalak és bolygórendszerek fölött gyakorolt hatalmat, hadsereget hozott létre, és a neimoidiaiak vették át benne a hatalmat. A Birodalom ugyanakkor oszlatta fel, mint a Birodalmi Szenátust, tehát az Új reményben.

(Wookieepedia 1, 2, 3)

Ám szerinte erre szükség is van, mivel a bankszektortól felvett hitel is kell a második Halálcsillag megépítéséhez. Amikor ez felrobbant, jó eséllyel egyetlen birodalmi petákot sem törlesztettek Palpatine-ék, így a galaktikus kasszán több mint 500 trillió dollár értékű lyuk tátong az endori csata pillanatában.

Persze kérdés, milyen hatással van ez a galaxis gazdaságára: egyes szcenáriókban a válság súlyos, de kezelhető, viszont az össztermék nagyot zuhan. Más forgatókönyvek a bankszektor összedőlésével számolnak. Ha a Lázadók Szövetsége nem rendelkezik akkora vagy közel akkora pénzösszeggel, amekkora lyukat ütnek a második Halálcsillag felrobbantásával a költségvetésen, abban az esetben „a galaktikus gazdaság valószínűleg csillagászati mértékű válságba süllyed” – írja Feinstein.

Mi a helyzet a filmek Földön elért gazdasági eredményeivel? Nos, az Új reményt forgalmazó 20th Century Fox már akkor elkövette a filmtörténelem legnagyobb pénzügyi szempontú baklövését. Nem akarták, hogy az Amerikai graffitival befutott George Lucas túl nagyot szakítson a Csillagok háborújából. Így amikor Hollywood egyik legkeresettebb rendezője újratárgyalta a Foxszal a szerződését, utóbbi simán rábólintott arra, hogy Lucasé legyen a könyvek és filmzene eladási joga, valamint a folytatások ellenőrzési joga.

Ekkor még nem sejtette senki, hogy a Csillagok háborúja univerzumában nem a filmekre vásárolt jegyek jelentik az igazi pénzt. Igaz, ebben sem teljesít rosszul a franchise, hiszen eddig 4,4 milliárd dollárt hagytak ott a pénztárakban a filmekre kíváncsi nézők. Ez majdnem 1300 milliárd forint.

Az ébredő Erőtől azt várják, hogy minden eddigi rekordot megdönt, így a legjobban nyitó decemberi filmét (a mostani rekorder A hobbit – A váratlan utazás 84,6 millió dollárral), a legjobb nyitóhétvégéét (a mostani rekorder a Jurassic World 209 millió dollárral) és a legtöbb pénzt összegyűjtő filmét is (a mostani rekorder az Avatar 2,8 milliárd dollárral).

George Lucas abban forradalmasította a filmipart, hogy rengeteg kísérőterméket dobott piacra, amelyek nem a filmek eladását segítették, hanem a filmek segítették ezek eladását. Az összes Csillagok háborúja-termék – a játékfénykardoktól a rugdalózókon át a szalámiig és a tejig – egyes becslések szerint 30-32 milliárd dolláros bevételt jelentettek eddig a Lucasfilmnek. Ehhez még hozzáadódik a hagyományosabb kísérőtermékek – dvd-k, könyvek, videojátékok – jelentette 6,6 milliárd dolláros összeg, írja december 5-ei számában a HVG. Ezeket a számokat egyébként egy komoly filmes franchise sem képes megközelíteni.

Ha mostanában körbetekintünk a boltokban, mindenütt Csillagok háborúja-árucikkekkel találkozunk, különböző akciók keretében próbálják az emberekre rásózni – karácsony előtt ráadásul – a logós cuccokat. Ám az igazi üzlet nem a most boltba kerülő termékekben van, hanem azokban, amelyeket még a klasszikus trilógia idején dobtak piacra. Az Empire magazin 2016. januári számában szereplő, e témáról szóló összeállításban olyan figurák is szerepelnek, amelyek 5-6 ezer dollárba, azaz 1,4-1,7 millió forintba kerülnek.

Nemrég pedig az MTI nyomán mi is beszámoltunk arról, hogy az észak-angliai Thornabyban 18 ezer fontért, azaz 7,9 millió forintért talált új gazdára egy harmincöt évvel ezelőtt mindössze 1,5 fontért vásárolt Boba Fett-figura. Egyébként a magyar termékek különösen nagy népszerűségnek örvendenek a gyűjtők körében, mivel többségük különleges. A magyar moziplakátokon például olyan pluszkarakterek is szerepelnek, akik nincsenek is a filmben. A Sotheby’s netes árverésén egy japán gyűjtő kollekciójában bukkant magyar Boba Fett-figurára a Világgazdaság, értékét 3-5 ezer dollárra, azaz 0,8-1,4 millió forintra becsülik.

A Disney 2012-ben 4 milliárd dollárért vásárolta meg a Lucasfilmet George Lucastól. Utóbbi így Steven Spielberget megelőzve Hollywood leggazdagabb embere lett, a Disney pedig rátehette a kezét a Csillagok háborúja- és Indiana Jones-franchise-okra. A 4 milliárd dollár elsőre sok pénznek tűnt, ám jó eséllyel már az első filmmel és a mellé csapódó merchandising-bevételekkel összekapar ennyit a Disney.

Ugyan a film szempontjából is szükség volt némi változtatásokra az egyes karakterek és űrhajók kinézetében, de valljuk be, nem jön rosszul a cégnek, hogy az elvetemült rajongók viszik az Első Rend rohamosztagosainak sisakjait, Kylo Ren maszkját, a módosított Ezeréves Sólyom makettjét és az új droid, BB–8 okostelefonnal irányítható kicsinyített mását.

A Disney semmit sem bíz a véletlenre: annyi pénzt próbál kisajtolni a franchise-ból, amennyit csak lehet. Már bejelentették, hogy 2017-ben érkezik a sorozat nyolcadik epizódja, 2019-ben pedig a kilencedik. Ám a köztes években sem maradunk filmek nélkül: jövőre a Zsivány egyes sztoriban a Halálcsillag terveinek elrablása – fénykardok nélkül – lesz a középpontban, 2018-ban pedig Han Solo eredettörténetét ismerhetjük meg. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy Csillagok háborúja-élményparkokat is épít a vállalat a Disney Worldök mintájára.

Ám közel sem biztos, hogy ha minden évben érkezik új film a Csillagok háborúja galaxisából, ugyanakkora világméretű érdeklődés övezi majd, mint a mostani epizódot, amely december 18-án érkezik a magyar mozikba.

December 18-án érkezik a Csillagok háborúja hetedik epizódja, Az ébredő Erő. Ennek kapcsán utánajártunk, hogy különböző tudományágak miként vélekednek a filmtörténet egyik legfontosabb alkotásairól. A sorozat (amelynek befejező részét előbb olvashatta) előző négy része:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.