Tízmilliárdos üzlet verseny nélkül

Letelepedési kötvényekkel kapcsolatban ma már csak közérdekű adatigényléssel lehet némi információhoz jutni.

Wiedemann Tamás
2015. 12. 03. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem nyílt, sem zárt pályázatot nem hirdethetett meg az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága a letelepedési magyar államkötények értékesítésére kiszemelt közvetítővállalkozások esetében – legalábbis ez derült ki a Magyar Nemzet közérdekű adatigénylésére adott bizottsági válaszból. A lap egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy milyen információk alapján választották ki azokat a közvetítőcégeket, amelyek végül engedélyt kaptak a kötvények nagy hasznot hozó árusítására.

Bánki Erik, a testület elnöke szerint a feltett kérdésekkel kapcsolatos nyilvános adatok már megtekinthetők a bizottság titkárságán, egyébként valamennyi döntés és az azok meghozatalához irányadó határozatok nyilvánosak, a testület honlapján bárki számára elérhetők. Az iratbetekintés során ugyanakkor a Magyar Nemzet nem talált rá a kiválasztási folyamatot dokumentáló adatokra, továbbá a honlapon is csak a bizottsági határozatok vannak fent, a kiválasztásról szóló döntések nem lelhetők fel. Ebből következtetett arra a lap – ha Bánki Erik válaszlevelét vesszük alapul, amely szerint a honlapon fent vannak az iratok –, hogy nem volt pályázat, mert ha lett volna, az a honlapon most is elérhető lenne.

A közvetítők kiválasztásának mikéntje azért fontos kérdés, mert az egyik közvetítőcég ügyvezetője, Raj Rafael saját bevallása szerint is Uber-sofőr (lényegében taxis) egy kínai városban, akiről a helyi újság is beszámolt. Egy másik cégvezetőnek, Walter Christoph Wachternek pedig tucatnyi vállalata van Liechtensteinben, valószínűsíthető, hogy valakinek a strómanja. De a többi cégvezető sem államkötvény-forgalmazás terén szerzett tapasztalataival lett híres az üzleti életben.

A lap szerette volna azt is megtudni, milyen határidőt szabott a gazdasági bizottság a pályázatok leadására, és a vállalkozások honnan értesültek a kötvényüzlet lehetőségéről. Arra is kíváncsiak voltak, hogyan történhetett meg, hogy két cég esetében visszadátumozva iktatták az eljárás során az iratpótlást. Furcsállták továbbá, hogy más állampapír-értékesítéssel ellentétben nem a befektető kapja a kamatot, hanem a közvetítőcég. Bánki Erik e két kérdést azért nem válaszolta meg, mert témáik nem tartoznak az információszabadságról szóló törvény hatálya alá, illetve döntés-előkészítő anyagnak minősülnek.

A Bánki Erik által hivatkozott törvény egyébként azt is tartalmazza, hogy hasonló „adatok megismerését – az adat megismeréséhez és a megismerhetőség kizárásához fűződő közérdek súlyának mérlegelésével – az azt kezelő szerv vezetője engedélyezheti”. Vagyis a bizottság elnöke, ha akart volna, válaszolhatott volna a lap kérdéseire. Amennyiben a két liechtensteini cég visszadátumozott iktatása és a befektetők helyett a közvetítőcégeknek fizetett kamat „döntés-előkészítő” anyagnak minősül, azt sejteti, hogy a cégek kiválasztásánál az államkötvény-értékesítés mellett egyéb célok is szerepet játszottak. A letelepedési államkötény programot rengeteg kritika érte, az Együtt párt például tett feljelentést az ügyben a Magyar Nemzet egy cikke nyomán.

Bő két évvel ezelőtt fogadta el az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, ami lehetővé tette az Európai Unión kívüli állampolgároknak, hogy pénzért letelepedést vásárolhassanak maguknak és családtagjaiknak. Akik legalább 300 ezer euró, azaz 93 millió forint névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, fél év után letelepedési engedélyt kapnak, ennek birtokában szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben.

A jogszabály úgy szól: nem közvetlenül az államtól, hanem közvetítőcégeken keresztül lehet ilyen kötvényt lejegyezni. Hét cég kapott engedélyt, időközben egytől megvonta a bizottság a jogosultságot. A vállalkozások egy kivételével az offshore cégek körében népszerű szigeteken és államokban vannak bejegyezve, s 23–28 millió forinttal gazdagodnak ügyletenként. Szeptemberig ez 60 milliárd forint feletti bevételt jelentett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.