Betesz Amerikának a visszafelé elsülő fegyver

A történelmi mélységekbe jutott olajárak miatt szépen lassan teljesen ellehetetlenül a palaolaj kitermelése.

Ruzsbaczky Zoltán
2016. 01. 22. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a kőolaj hordónkénti ára rég nem látott mélységekbe zuhan – a Brent könnyűolajat márciusi szállításra 28,05 dolláron jegyezték, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta 28,84 dollárba került – válságba jutott a hagyományos eljárásnál jóval drágábban felszínre hozható palaolaj kitermelése.

Ahogy arról korábban az MNO is beszámolt, az amerikai gazdasági fellendülés egyik motorjának tartott palaolaj- és palagáz-forradalom a nyersolaj világpiaci árának drasztikus csökkenéséhez is hozzájárult, csakhogy az egyre csökkenő árakkal az új technológia már nem tudta felvenni a versenyt. Egyre több kút zárt be, miközben ezrek kerültek utcára a kitermeléssel foglalkozó vállalatok és a kőolajpiaci szolgáltatást végző cégek leépítései miatt. A jelenség főként az Egyesült Államokat érinti, rengeteg más országban be is van tiltva ez a fajta kitermelési mód.

Az olaj árának csökkenése kapcsán Barta Judit, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója elmondta: a palaolajat hordónkénti 40 és 80 dollár közötti ár esetén éri meg kitermelni, vagyis a mostani 28 dolláros érték mellett hatalmas veszteség éri az iparágat. A palaolaj kinyeréséhez ugyanis folyamatos fúrás kell, így lehet feltárni a föld alatt található, kisebb „olajbuborékokat”. A szakember úgy látja: ha 20-25 dolláron „megnyugszik” a kőolaj világpiaci ára, annak eredményeként a palaolaj teljesen eltűnhet a kínálatból.

Barta Judit egyébként nem látja az olajár csökkenésének lehetséges végét, de mint közölte, ennek az ideje is hamar eljöhet, mivel a csökkenéssel egyidejűleg egyre több országot érint rendkívül kedvezőtlenül a folyamat. Szaúd-Arábia költségvetése – de ez sok más arab országra is igaz – nagyon erősen függ a kőolaj-bevételektől, az ország idei költségvetése a hírek szerint a kiadások drasztikus lefaragásával számol. Meg kell említeni azt is, hogy a kuvaiti emír pont szerdán sürgette hazájában a költségvetési kiadások csökkentését, egyben hatékonyabb költséggazdálkodásra szólított fel.

Ez már csak azért is érdekes, mert pont ez a két ország az, amelyik a publikus információk alapján a legolcsóbban, hordónként körülbelül 10 dolláros áron tud kőolajat a felszínre hozni.

„A további csökkenés hatalmas válságba sodorhatja az olajexportáló országokat, ami komoly politikai feszültségekhez vezethet” – véli Barta Judit.

Ezekben a hetekben egyre többen sürgetik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC), hogy a benne résztvevő államok állapodjanak meg végre a termelés visszafogásáról.

A szakértő viszont borúlátó, szerinte nem lesz OPEC-egyezség. „Az OPEC-tagországok a hetvenes éveket leszámítva a termeléscsökkentési megállapodásokat soha sem tartották be, de a termelést így is csak mindössze 10-15 százalékkal lehetséges visszafogni” – állítja Barta Judit, hozzátéve: ha csökkentik is a termelést, a felhalmozott készletek miatt még egy évig tartana, hogy ennek komoly hatását érezzük.
Érzékeltetésül: 2015-ben napi 94,6 millió hordós 2015-ös átlagos kőolajigény mellett 96,5 millió hordó/nap körüli volt a kínálat, azaz napi 1,9 millió hordós volt a túltermelés.

Ismert, az OPEC 2015 nyara óta olajpiaci részesedésének megvédését helyezte a kitermelési és exportpolitikájának középpontjába. Vagyis a tagországok megpróbálják olyan olcsón és olyan mennyiségben eladni a „fekete aranyat”, hogy azzal jelentősen csökkentsék az árszintet, és a versenytársaknak ne érje meg kitermelni és eladni saját olajukat. A cél természetesen a riválisok megszorongatása, tehát a magas költséggel termelő új források, például az amerikai palaolaj kiszorítása a piacról. Az ellene korábban hozott nemzetközi szankciók feloldásával ráadásul Irán is visszatér, ami tovább lökheti az árakat a mély felé.

Mindez azt is jelenti, hogy az OPEC-országok a saját korábbi döntéseiktől szenvednek most, úgy, hogy azokat éppen a konkurencia kiszorításának érdekében hozták, vagyis gyakorlatilag a saját fegyverük okoz nekik súlyos sebeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.