Ebbe a városba utazik a legtöbb turista a világon

Nem Londonról, nem Párizsról, sőt még csak nem is Budapestről van szó.

RZ
2016. 01. 28. 17:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína különleges igazgatású területe egy év alatt 27,8 millió látogatót vonzott, ami több mint nyolcszázalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. A népszerűségén nagyon nagyot dob a kínai turisták beáramlása, akik a látogatók több mint kétharmadát teszik ki.

A második helyen – európai első helyezettként – London végzett, a brit főváros 2014-ben 17,4 millió embert vonzott, ez 3,6 százalékos emelkedés. Szembetűnő, hogy az első és második helyezett között mintegy tízmilliós különbséget regisztráltak a látogatók számát tekintve.

Az első öt helyen rajtuk kívül – sorrendben – Szingapúr, Bangkok és Párizs osztozik. Fontos megemlíteni, hogy utóbbi esetében ekkor még nem lehetett érezni a terrorizmus elrettentő hatását, az főleg 2015 végén jelent meg a statisztikákban. Az Euromonitornál ugyanakkor azzal számolnak, hogy 2016-ra a francia fővárost ismét megszállják a turisták.

Budapest az összesítésben a 37. helyen végzett 4,4 millió turistával, Európán belül pedig 11. lett, a régiós versenytársak közül Prága és Bécs is megelőzte, de érdekesség, hogy a világvárosnak tekinthető Berlin mindössze 200 ezerrel regisztrálhatott több látogatót.

A legnagyobb növekedést Rio de Janeiro könyvelhette el, ahova 47 százalékkal többen utaztak el, mint egy évvel korábban. Az idei olimpia megrendezésével ráadásul 2,4 milliós látogatószám tovább is növekedhet.

A jelentés ugyanakkor Európával kapcsolatban kitér arra, hogy az öreg kontinensre látogatók számának növekedése messze nem olyan mértékű, mint amekkora Ázsiában. Az első tíz helyezett közül hat ráadásul már így is a Távol-Keleten található. A régebben épült európai városok azzal küzdenek, hogy a turisták a fő látványosságok körül tömörülnek, máshol a számuk jóval kevesebb. Most több város is azzal próbálkozik, hogy a látogatókat a kevésbé „mainstream” helyekkel is megismertessék.

A beszámoló megemlíti, hogy a 2015-ös adatokra várhatóan már komoly hatással lesz az európai migránsválság. Ennek hatását még nem lehet felmérni, több ország pedig tagadja, hogy rosszul érintené a turizmust a közel-keletiek és afrikaiak tömeges bevonulása. A szakértők külön kiemelik ugyanakkor, hogy a budapesti Keleti pályaudvart – mely a nemzetközi vasúti járatok végállomásaként sok turista számára a főváros „kapuja” – hosszabb ideig le kellett zárni tavaly nyáron, több ország pedig visszaállította a határellenőrzést. Az Euromonitornál úgy látják, ez összességében rosszabb idegenforgalmi eredményeket okoz majd 2015-tel kapcsolatban az öreg kontinensen.

Ázsia viszont tovább szárnyalhat: az egyre növekvő számú kínai utas már eddig is sokat tett az ügy érdekében. Hongkong, Makaó és Tajvan is főként nekik köszönheti a rengeteg idegenforgalmi bevételt, valamint az egyre gyakoribb repülőjáratoknak, és az enyhébb beutazási vagy éppen vízumfeltételeknek. Maga Kína is sokat profitálhat még a turizmusból, hét városa már így is bekerült a száz leglátogatottabb utazási célpont közé, igaz, Pekingnek például még rengeteget kell tennie a légszennyezettség megfékezéséért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.