Egy másik FM-es cég is százmilliót bukott

Nem csak 410 millió forintos veszteség érte az FM-es cégeket a brókerbotrányban.

MNO
2016. 01. 05. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. 410 millió forintos vesztesége volt az egyetlen a tavaly kirobbant brókerbotrányban – számolt be róla az Index a Földművelésügyi Minisztériumnál (FM). A tárca egy másik cége, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) Kft. is nagyot bukhatott, 113 millió forintot veszítve. Erről ugyanakkor eddig nem értesült a szélesebb nyilvánosság.

Emlékezetes: a TIG éveken keresztül szabálytalanul vett értékpapírokat a csődbe ment Hungária Értékpapír Zrt.-től, és volt, amikor 2,7 milliárd forintja volt a brókercégnél. Az FM akkor arról beszélt: nem hibáztak, mert a miniszter nem is tudta, hogy brókercégnél van a pénzük. „Az FM csak a miniszterelnöki feladatszabást követően értesült arról, hogy a TIG Nonprofit Kft. a tiltás ellenére nem szüntette meg azt az értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, melyet jóváhagyásunk és tudtunk nélkül tartott ott” – írta akkor a Földművelésügyi Minisztérium, ugyanakkor az nem volt egyértelmű, ez esetben miért nem vették ki a 410 milliót a Hungária március 6-ai bedőlése előtt. (Orbán még február végén adta ki az utasítást.) A történtek után Orbán Viktor leváltotta az FM közigazgatási államtitkárát, Simon Attilát.

Ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra, hogy a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. is a Hungáriánál tartotta megtakarításai nagy részét, és 113 milliót vesztett a cég diszkont kincstárjegyén. „Az MTKI ügye újságírói szempontból biztos érdekes, de valójában nem újdonság” – mondta el az Indexnek Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Feldman hozzátette, hogy a cég neve ismertté vált a kormány számára a belső vizsgálat idején. Szerinte a mosonmagyaróvári kutatóintézet esetében másról van szó, az FM csupán áttételesen visel felelősséget érte. Mint mondta, a cégnek korábban változott a tulajdonosi háttere, és a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet három évvel ezelőtti bedőlése után igyekezett diverzifikálni pénzeszközeit.

„A TIG-gel ellentétben, ahol emiatt fejek is hullottak, itt nem szegték meg a gazdálkodási szabályokat. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az intézet áldozata volt a csődnek, és büntetőfeljelentést is tett sikkasztás gyanúja miatt, amikor kiderült, hogy a Hungáriánál lévő kimutatások mást mutattak, mint amit ők megkaptak” – jelentette ki Feldman.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.