Luxuslakásokat vett a kötvénycég

Bonyolult vállalati hálón keresztül terjeszkedik a kormány által helyzetbe hozott csoport.

MN-összeállítás
2016. 01. 22. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Andrássy út és az Izabella utca sarkán álló, többtucatnyi üzlethelyiséggel és exkluzív lakásokkal rendelkező Avenue Gardens néven hirdetett épületegyüttesben lévő ingatlanokból vásárolt be a letelepedési kötvényüzletben érdekelt egyik cégcsoport. A Direkt 36 oknyomozó újságíróközpont a 444.hu internetes portálon hozta nyilvánosságra a tavalyelőtti ügyletet, mely során az Avenue Gardens Holding nevű cég 44 ingatlant – lakást, üzlethelyiséget és a lakóparkhoz tartozó fitnesztermet, összesen 4491 négyzetmétert –, vagyis az épület területének több mint a felét vásárolta meg. Erről a vállalkozásról annyit lehet tudni, hogy szorosan kötődik a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) nevű céghez, amely 2013 óta jogosult Kínában és kínai állampolgároknak magyar letelepedési államkötvényt értékesíteni.

Ez a vállalat időközben átruházta a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos ügyintézés és konzultáció jogát egy virgin-szigeteki, hasonló nevű cégére, a Hungary State Special Debt Management Ltd.-re, amelyet később Hungary Immigration Consulting Ltd.-re (HIC) kereszteltek át. A HIC kizárólagos tulajdonosa az ABC International Kft. nevű magyarországi cégnek, amely az ingatlanvásárlás idején az Avenue Garden Holding százszázalékos tulajdonosa volt, majd az ABC International Kft. tulajdonrészének 70 százalékát eladta egy Hungary Real Estate Investment Ltd. nevű cégnek. Ez utóbbi vállalkozást is az a Lian Wang vezeti, aki a HSSDF-et és a Hungary Immigration Consulting Ltd.-t. Elképzelhető, hogy Lian Wang csak egy stróman, mivel a hongkongi, kajmán-szigeteki és virgin-szigeteki cégek tényleges tulajdonosi hátterét nem lehet megismerni, így nem tudni, konkrétan kik állnak a letelepedési kötvényes üzletben, illetve az Andrássy úti ingatlanvásárlásokban érintett cégek mögött.

Lian Wang nem válaszolt a portál azon kérdésére, amelyek az ingatlanügyletet bonyolító cég és a HIC kapcsolatára vonatkoztak. Nem árulta el azt sem, hogy kik a letelepedési kötvényüzletben jelentős forgalmat bonyolító HIC tulajdonosai. Az Avenue Garden Holdingról pedig azt mondta, hogy az egy projektcég, amely együttműködik a kínai befektetőket képviselő Hungary Real Estate Investment Ltd.-vel. Lian Wang először azt nyilatkozta, hogy az ingatlanvásárlásokhoz „elsősorban kínai magánbefektetők tőkéjét használtuk fel”. Később egy újabb levélben már azt állította, hogy a teljes forrás magánbefektetőktől származott, és a letelepedési kötvényekből származó bevételeket egyáltalán nem használták fel az ingatlanvásárláshoz.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, a letelepedési kötvények üzletén nagyon egyszerűen lehet sok pénzt keresni. A konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők, akik legalább 300 ezer euró névértékű, e célra kibocsátott, ötéves futamidejű magyar államkötvényt vásárolnak, fél év után letelepedési engedélyt kapnak, amelynek birtokában szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben. A közvetítőcégek szolgáltatási díjat számítanak fel, miközben a kötvények kamatai is náluk csapódnak le, így 40-70 ezer eurós bevételre tesznek szert ügyfelenként.

Tavalyig a program három évvel ezelőtti indulása óta 3358-an vettek ilyen állampapírt, a Magyar Nemzet számításai szerint a legolcsóbb díjazással számítva 74, míg a drágább szolgáltatási árral szorozva 95 milliárd forintot tettek zsebre a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Cipruson, Szingapúrban és Máltán bejegyzett közvetítőcégek csupán ennek az egy programnak tulajdoníthatóan. Az ügylet furcsasága éppen itt érhető tetten, hiszen a jogszabályok értelmében csak az Országgyűlés gazdasági bizottsága által kijelölt közvetítőcégek, mint például a HSSDF értékesíthet ilyen kötvényeket. (A külföldi befektető csak a vállalkozás által kibocsátott értékjegyet kapja meg.) A közvetítővállalkozásokról ennek ellenére alig tudunk valamit. Pénzügyi beszámolót nem kell beadniuk, működési feltételeiket az Országgyűlés – korábban Rogán Antal, jelenleg Bánki Erik fideszes képviselő által irányított – gazdasági és informatikai bizottsága szabja meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.