Milliárdokért adnának tanácsot gyanús múltú cégek

A csalás elleni hivatal anyagában is szerepelnek, egyikük ráláthatott a pályázati anyagra.

MNO
2016. 01. 29. 19:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági lap online kiadása szerint hatan jelentkeztek a tenderre, az NFP az uniós pénzekből finanszírozott projektek közbeszerzéseinek előkészítéséhez és lebonyolításához von be külsősöket.

A hat jelentkezőből többen régi partnerei az NFP-nek: a CEU Tender, valamint Nagy Szilárd ügyvédi irodája az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ), majd a Miniszterelnökséggel szerződött a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzésére. A HVG pedig kiszúrta, hogy mindkettejük neve felbukkant a nemrég óriási botrányt kavart csúcs csalásügyben az OLAF vizsgálati anyagában, amelynek nyomán nyomozás is indult, a figyelmet

„a tanácsadói munka teljesítésébe bevont alvállalkozók fiktív számlái, illetve készpénzes kifizetései keltették fel”.

A CEU Tender egy konzorcium keretein belül, a Nagy és Pál Ügyvédi Iroda önállóan segített be az NFÜ közbeszerzési felügyeleti főosztályának a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzésében, előbbi 960 millió, utóbbi egymilliárd forintért. A Miniszterelnökség szerződéslistáján a két érintett (Nagyék új felállásban) közösen szerepel 200+200 milliárddal.

Ami a többi versenyzőt illeti, az Ész-Ker Kft. a Fidesz-frakció kedvelt közbeszerzési tanácsadója, tulajdonos-vezetőjét, Kárpáti Péter Györgyöt a kancelláriaminiszterhez közel álló üzletemberként ismerik. A cég két év alatt megtriplázta a bevételét, 2014-ben 786 milliós forgalmat és 360 milliós nyereséget hozott össze. Az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. pedig a

„csaknem 7 milliárd forintos Győr-Gönyű kikötőtendert bonyolította, ahonnan a Közgép Zrt.-t állítólagos hamis adatszolgáltatás miatt kizárták. Az ügyben zajló perben első fokon a vállalat nyert, de jogerős döntés még nincs”.

Az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó viszont busásan termelt, 159 milliós árbevételt és 170 milliós osztalékot jövedelmezett (a cég és a tulajdonos Antal Kadosa Adorján egyébként a korábbi tanácsadó, a Provital Zrt. részvényeinek többségi tulajdonosa is, ennél a cégnél az OLAF összeférhetetlenséget gyanított, jogelődje 2008-ig Homolya Róbert későbbi NFÜ-elnökhelyettes volt).

Mi több, az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó az NFP általános közbeszerzési tanácsadója volt a múlt évben; így

„az állami cég minden eljárására rálátása volt, azaz minden közbeszerzési információra, köztük a mostani 5 milliárdos tenderre is”.

Közbeszerzési szakértők szerint ez felveti az összeférhetetlenséget; a Hvg.hu pedig hiába kereste az NFP ügyvezetőjét, nem kapott választ a kérdéseire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.