Összekapják magukat a kínaiak?

Részvényvásárlásba kezdtek az állami bankok, hogy megállítsák az indexek zuhanását.

MNO
2016. 01. 05. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási eséssel kezdték az új évet a kínai tőzsdék, hétfőn a sanghaji és sencseni börzék irányadó mutatói több mint 7 százalékot csökkentek, és valószínűleg nagyobb is lett volna a süllyedés, ha nem függesztik fel a kereskedést. Az idegesség egy mérsékelten rossz makrogazdasági adat, a beszerzési menedzser index miatt lett úrrá a befektetőkön.

Kedden is folytatódott az esés, az indexek 2 százalékkal nyitottak lejjebb a hétfői zárásnál, de az állami bankok 20 milliárd dolláros részvényvásárlására zöldbe fordultak a mutatók – közölte a Reuters. Végül a vezető sanghaji és sencseni részvényeket összesítő CSI300 index 0,3 százalékos pluszban zárt.

Tegnap megírtuk: az eseményre érzékenyen reagáltak a világ vezető tőzsdéi. Hétfőn dél körül a frankfurti DAX index 3,64 százalékos, a londoni FTSE-100 index 2,18 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 3,19 százalékos mínuszban állt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 3,58 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 2,53 százalékkal esett.

A DAX esése ugyanakkor jól megmutatta, hogy azon autógyártó cégek részvényárfolyama csökkent erősen, amelyek valamilyen kapcsolatban állnak Kínával. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX ugyanakkor a középmezőnyben maradt, a nap folyamán ugyan 1,5 százalékkal is esett, hétfőn 17 órakor már csak 1,2 százalékos volt a csökkenés 2015 utolsó munkanapjához viszonyítva.

Matura Tamás Kína-szakértő hangsúlyozta: a beszerzési menedzser index jelentette a 2016-os év első gazdasági hírét Kínából, ezért pszichológiai hatása volt. A szakember szerint a piacok még mindig az ipari mutatókra, vagyis az összeszerelésre és az exportszektorokra koncentrálnak, miközben Kínában most már a szolgáltató szektor növekedése az új gazdasági hajtóerő. Ez a kínai kormány tudatos döntése is egyben, hiszen modellváltást akarnak véghezvinni a gazdaságban. Ez a növekedés pedig áldozattal jár, jelen esetben a feldolgozóipar itta meg a levét.

„Így szó sincs arról, hogy most valami váratlan történt”

– hangsúlyozta a szakértő. Emlékeztetett arra, hogy Kínában a szolgáltatószektor igen dinamikusan növekszik, s ugyan még nem tudjuk az erre vonatkozó legújabb adatokat, a tavalyi utolsó negyedéves adat 10 százalék körüli növekedést mutatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.