Sokat drágultak a szeszes italok

Decemberben 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

MTI
2016. 01. 14. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A decemberi adat megfelel az elemzők várakozásának, a londoni pénzügyi elemzők konszenzusa is 0,9 százalék volt. Tavaly decemberben a legnagyobb mértékben a szeszes italok és a dohányáruk drágultak.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: decemberben a havi összevetésű árcsökkenés oka az üzemanyagárak mérséklődése és az élelmiszerárak csökkenése volt az ünnepi akciók miatt.

Az éves adatokból látszik, hogy teljes egészében kifutott a rezsicsökkentés hatása. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett, de felfelé indultak az árak az élelmiszereknél, egyebek mellett a „nem annyira jó” mezőgazdasági teljesítmény miatt – közölte. Ezt valamennyire ellensúlyozza az üzemanyagárak mérséklődése az éves adatban – tette hozzá.

A következő hónapokban mérsékelt növekedésnek indulhatnak az árak, de az éves átlagos infláció 2 százalék alatt maradhat az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: a decemberi infláció a várakozásokhoz közeli szintre emelkedett, a következő hónapokban döntően bázishatások miatt folytatódhat az infláció enyhe gyorsulása. A tavalyi átlagos infláció –0,1 százalék volt, idén 2 százalék alatt maradhat.

A CIB Bank elemzőinek előrejelzése szerint 2016 első hónapjaiban tovább emelkedhet az éves összevetésű fogyasztói árindex, de várhatóan nem kerül tartósan 1 százalék fölé, és az éves átlag is csak alig haladja meg az 1 százalékot.

 

Kérdésre válaszolva a KSH osztályvezetője elmondta: a sertéshús áfájának 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentése várhatóan a januári adatban fog majd megjelenni, mert idén lépett életbe a változás.

A maginfláció szezonálisan kiigazított értéke 2015-ben 1,2 százalék volt Magyarországon. Decemberben az éves maginfláció – az előző havival megegyező – 1,4 százalékon állt, az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalék volt a novemberi stagnálás után.

A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított infláció 0,4 százalékos volt 2015 egészében, decemberben az előző évhez képest 1,2 százalékos növekedést, novemberhez hasonlítva 0,3 százalékos csökkenést jelzett a mutató.

Novemberhez képest az üzemanyagok 1,9, az élelmiszerek 0,5, a szeszes italok 0,8, a tartós fogyasztási cikkek 0,3, a ruházati termékek 0,1 százalékkal voltak olcsóbbak decemberben. A háztartási energia és a szolgáltatások tarifái nem változtak.

Az egy évvel korábbihoz képest decemberben 2,2 százalékkal drágultak az élelmiszerek. Ezen belül az idényáras élelmiszerek ára 23 százalékkal, az étolajé 12,7, míg a cukoré 9,2 százalékkal nőtt. Csökkent a tej (9,5 százalék) és a sajt (6,9 százalék) ára.

Az üzemanyagok 8,9 százalékkal lettek olcsóbbak. A szeszes italok, dohányáruk ára 3,8 százalékkal nőtt, a töményitalok ára 9,0, a dohányáruké 4,8 százalékkal nőtt.

A tartós fogyasztási cikkek 1,7, a szolgáltatások ára 1,5 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások közül a legnagyobb mértékben a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatások drágultak, decemberben évi 3,3 százalékkal. A közlekedés és a szállítással kapcsolatos szolgáltatások ára 3,4 százalékkal csökkent ugyanebben az időszakban.

A háztartási energia ára átlagosan 0,2 százalékkal csökkent 2014. decemberhez képest. Ezen belül a palackos gázért 13 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, de a szén és a tűzifa ára emelkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.