Spekulációt is szülhet a csok

Ingatlanpiaci lufit okozhat az otthonteremtési program: előbb túlkereslet, majd túlkínálat lesz.

Wiedemann Tamás
2016. 01. 26. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hirtelen fog nagy változásokat hozni az építőiparban, a lakásárakban és a munkaerőpiacon a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), majd ugyanilyen gyorsan „múlik el” a gazdasági hatása is a programnak, vagyis egyfajta ingatlanpiaci lufit eredményez a kormány legújabb csodafegyvere – lényegében ez derül ki a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) legfrissebb elemzéséből.

Az építőipar az elmúlt időszakban évente átlagosan 800 ezer négyzetméternyi lakást létesített. A 2000-es években az előző állami lakástámogatási program járatta csúcsra az építéseket, bár akkor magasabb bázisról, 1,9 millió négyzetméterről emelkedett öt év alatt 3,9 millió négyzetméterre. Ebből azt a következtetést vonta le a KFIB, hogy az ágazat a jelenlegi kibocsátását elvileg növelheti, azonban a korábbi állami támogatás óta jelentős változások történtek. A kínálat felfutását ugyanis nemcsak a cégalapítások és engedélyek beszerzése lassíthatja, hanem a munkaerő hiánya is. Az építőipar esetében négy szakmában van akut szakemberhiány: ácsból tíz, épület- és szerkezetlakatosból 11, kőművesből és hidegburkolóból 14, míg villanyszerelőből 17 megyében hiányoznak a szakemberek. A hazai béreket tekintve aligha számíthat a kormány arra, hogy a külföldön dolgozók visszatérnek, a szakképzési területek átszervezésével pedig 3-4 év múlva lépnének be a frissen végzettek a munkaerőpiacra, pont akkor, amikor a kereslet visszaesik. Számítások szerint legfeljebb 33 ezer releváns képzettségű szakember érhető el, de őket nem veheti fel mind az építőipar, mivel a beszállító ágazatok teljesítménye is nőni fog. – Ha a gazdaságban állást találna minden olyan munkanélküli, aki a legutóbbi munkahelyén építőipari vagy bármilyen ipari tevékenységet végzett, évente akkor is legfeljebb 1,6 millió négyzetméterrel tudnák a jelenlegi fölé emelni az épített lakások összterületét – olvasható a jelentésben.

Az utóbbi években a magánszemélyek 125-130 négyzetméteres családi házakat, a szervezetek (főleg vállalkozások) pedig jellemzően 60-65 négyzetméteres társasházi lakásokat építettek. Arra lehet számítani, hogy az intézkedések hatására megépülő lakások alapterülete az egyes kategóriákban a jogszabályi minimum szintjére kerül, és a kategóriák szerinti összetétel eltolódik a Budapesten kívüli családi házak irányába, mint ahogy az 1999 és 2004 közti időszakban is történt. – A szakemberhiány következtében az új lakások száma legfeljebb évi húszezerrel növekedhet a jelenlegi szinthez képest, és ez is csak 4 év alatt érhető el – közölte az intézet.

A csokos kedvezményt a 2011-es népszámlálás adatai szerint várhatóan úgy 50-60 ezer pár (a három gyermeket legfeljebb kétszobás lakásban nevelők) kívánja majd igénybe venni. Miután ők megoldják lakásproblémáikat, hosszabb távon már csak évente nagyjából ötezer pár lép be erre a piacra. Emiatt rövid távon masszív túlkereslet, hosszú távon viszont – miután kiépülnek az építőipari többletkapacitások, de elfogynak a párok – masszív túlkínálat alakul ki. A KFIB szerint rövid távon tehát az áraknak emelkedniük, hosszabb távon azonban csökkenniük kell.

Komoly átrendeződést és feszültséget is okozhat a gazdaság egyéb szegmenseiben is az állami program. – A kiskapuk miatt feltételezhető, hogy a papíron jogosult párok nagy arányban fognak élni a lehetőséggel, akár befektetési céllal, akár megbízásra. Másrészt éppen a folyamat első éveiben önti a piacra az állam a sok ezer milliárdos uniós forrásokat is, amivel tovább feszíti az építőipari túlkeresletet – írja a tanulmány. A KFIB szerint az is várható, hogy az előre kalkulálható áremelkedést sokan akarják majd kihasználni, és pénzüket a gyakorlatilag nulla kamatot kínáló bankbetétekből ingatlanbefektetésbe csoportosítják át. Minél tovább tart az áremelkedési szakasz, annál több lesz a spekulatív befektető, ami könnyen elfedheti azt a tényt, miszerint egyre csökken azoknak a pároknak a száma, akik valóban a saját lakhatásuk megoldásáért keresnek lakást. – Összességében érdemi esélye van egy ingatlanpiaci buborék kialakulásának – állapította meg a tanulmány. A költségvetés egyenlegét 113 milliárd forinttal ronthatja az állami program 2020-ig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.