Szédületesen olcsó lehet az olaj

Egymásra licitálnak rá a nagy bankok, mikor azt kell megjósolniuk, hogy meddig eshet tovább a kőolaj ára.

Ruzsbaczky Zoltán
2016. 01. 15. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly több mint 30 százalékkal csökkent a kőolaj világpiaci ára, az idei év eleje óta pedig további csaknem 20 százalékkal lett olcsóbb a fekete arany. A Brent-kőolajat tizenkét éves mélyponton jegyzik 30,41 dollárral, míg az amerikai West Texas Intermediate-tel 29,93 dollárért kereskednek.

Tíz dolláros olajárra – amit már most is valószínűnek tartanak – legutóbb csaknem húsz éve, 1998-ban, az ázsiai gazdasági válság tetőpontján volt legutóbb példa, a mostani, 30 dollár körüli szintért pedig 2009-ig kell visszamenni az időben.

Nemrégiben még Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap francia igazgatója is arról beszélt, hogy az alacsony árak akár hosszú távon is megmaradhatnak.

Az olajár tartós csökkenésének hátterében az áll, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tavaly nyár óta olajpiaci részesedésének megvédését helyezte termelési politikájának középpontjába. Vagyis a tagországok megpróbálják olyan olcsón és olyan mennyiségben eladni a „fekete aranyat”, hogy azzal jelentősen csökkentsék az árfolyamot, és a versenytársaknak ne érje meg kitermelni és eladni saját olajukat. A cél természetesen a riválisok megszorongatása, tehát a magas költséggel termelő új források, például az amerikai palaolaj kiszorítása a piacról.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a nemzetközi szankciók feloldásával a szintén jelentős kőolajkinccsel rendelkező Irán is visszatér a piacra, tovább növelve ezzel a kínálatot.

Az árszint újbóli emelkedésére a legfőbb remény az lenne, ha az OPEC tagjai megállapodnának a termelés visszafogásáról. A 13 tagországot számláló együttműködés ugyanakkor korábban azt közölte: csak akkor vállalnának bármi ilyesmit, ha nemcsak ők, hanem az OPEC-en kívül álló nagy termelők, például Oroszország is így tenne. A Standard Chartered – a bank, ahogy említettük, már tíz dolláros olajat vizionál – elemzésében egyébként szintén úgy látja, hogy csak akkor lehet biztosat mondani az áresés végéről, ha az egész piac meg tud egyezni abban, hogy túl messzire mentek. A pénzintézet szerint erre valószínűleg akkor lesz esély, ha már tényleg nagyon alacsony lesz a kőolaj értéke.

Hogy kinek mennyire éri meg az alacsony ár, jól jelzi az a tavaly év végi összesítés, amely szerint Szaúd-Arábia és Kuvait hordónként 10 dolláros áron tud olajat kitermelni, Irak esetében ugyanez a szám 10,7 dollár. Az Egyesült Államoknak átlagosan 36, Kanadának 41, Brazíliának 49 dollárjába kerül egy hordó nyersolaj felszínre hozása.

Korábbi összeállításunkban azt írtuk: ha hordónkénti húsz dollár alá csökkenne a kőolaj világpiaci ára, az már több olajtermelő arab országnak sem kedvezne. Ha ugyanis tényleg ennyire lecsökkenne az árszint, akkor – a kevésbé olcsón termelő arab országok kiesése miatt – szinte azonnal megszűnne a most tapasztalható túlkínálat, az árak pedig újból emelkedni kezdenének. Hogy így lesz-e, arra természetesen még mindig korai nagy összegben fogadni.

Elemzések szerint ugyanakkor az alacsony árakra nemcsak azért kell számítani, mert túltermelés mutatkozik, hanem azért is, mert Kína gazdasága a vártnál is jobban lassul, ha hihetünk a számoknak. Márpedig ez azt jelzi, hogy a korábban rengeteg nyersanyagot fogyasztó távol-keleti óriás részéről visszaeshet a kereslet a kőolaj iránt.

Noha régebben a geopolitikai feszültségek, konfliktusok garantáltan növelték az olaj árát, most még az iráni–szaúdi szembenállás sincs rá ilyen hatással, inkább az mutatja – mivel mindketten a szervezet tagjai –, hogy az OPEC nagyon messze van még a sokak által sürgetett megállapodástól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.