Van, ahol nemzeti érdek a kevés alkohol

Svédországban 1955 óta működik az állami italboltok rendszere.

Horváth Attila
2016. 01. 26. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrégiben ismét felröppent a hír, hogy tavasszal az Országgyűlés elé kerülhet egy olyan törvénymódosítás, amelynek elfogadásával alkoholt csak meghatározott értékesítési jogosítvánnyal rendelkező árusítóhelyeken lehet majd vásárolni. Először egyébként 2014 márciusában volt arról szó, hogy a nemzeti dohányboltok mintájára a kormány nemzeti italboltokat tervez létrehozni, tehát államosítaná a piacot, majd az egészet újraosztaná. Akkoriban kormányszóvivőként Giró-Szász András, múlt csütörtökön pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter cáfolta, hogy a kormány nemzeti italboltok létrehozását tervezné.

Az alkoholárusítás korlátozása nem egyedi ötlet, a világ több országában szigorúan szabályozott. Ausztráliában, Új-Zélandon, Kanadában már csak úgynevezett liquor shopban lehet kapni szeszes italt. Európában a skandináv országokban található hasonló modell ahhoz, amely nálunk is szóba került. Svédországban, Finnországban, Norvégiában és a Feröer-szigeteken 3,5 százalékos sört még lehet kapni a hagyományos szupermarketekben, de e feletti alkoholtartalmút már csak külön boltokban.

– A Systembolaget állami tulajdonban lévő monopólium Svédországban, ahol igen drágán lehet szeszt vásárolni. Ezeken a boltokon kívül csak a kocsmákban vehet az ember 3,5 százalék feletti alkoholtartalmú italt, de az is sokba kerül – mondta egy Malmőben élő magyar olvasónk. Mint megtudtuk, egy korsó középkategóriás sör ára a kocsmákban, a 320 ezer fős városban, kétezer forintnak megfelelő svéd korona körül mozog. Hiába jobb a fizetés ott, mint Magyarországon, olvasónk szerint ez a helyieknek is drága, éppen ezért kevesen ülnek a bárokban, csak hétvégéken népszerűek ezek a helyek. Az egész városban öt Systembolaget található, közülük a központban működő bolt van nyitva a legtovább, délután hat óráig. Vasárnap mindegyik zárva tart, és húszévesnél fiatalabbakat nem szolgálnak ki. Hivatalosan még a Systembolaget honlapját sem látogathatják a húsz alattiak.

A Systembolaget weboldala egyébként egészségügyi okokkal indokolja a száz százalékban állami tulajdonú rendszer 1955-ös bevezetését, ez volt az első a skandináv államok körében. Az országban ekkoriban ugyanis súlyos egészségügyi problémákat jelentett a túlzott alkoholfogyasztás, ezzel magyarázták a szigorítást.

Olvasónk elmondta azt is, hogy a legtöbb svéd városban tiltja az önkormányzati törvény, hogy valaki az utcán igyon. Mintegy 20 ezer forintnak megfelelő bírság jár érte, de sok esetben a rendőrök egyszerűen csak kiöntik az elkobzott italt. Az árak egyébként valóban az egekben járnak az országban a hatalmas adók miatt. Jellemzően négyszer annyiba kerül minden alkohol, mint Magyarországon, de a német áraknak is a duplája. Egy üveg átlagos vodka mintegy 12 ezer forintnyi svéd koronába kerül a likőrboltban, a középkategóriás borokért 5-6 ezer forintot kérnek. A magasabb árak ugyanakkor nagy bevételt is hoznak: évente mintegy 1000 milliárd forintnak megfelelő svéd koronát.

– Ez az intézkedés szerintem nem oldotta meg teljesen a problémákat, csak jól láthatóan a határon kívülre helyezték. Ha a svédek isznak, nem ismernek tréfát. Gyakori látvány hétvégente az utcán fetrengő családapa, aki egész héten visszafogta magát. Egyes nagyobb társaságok sokszor kifejezetten lerészegedési céllal látogatnak el másik országba. Sok svéd a környező olcsóbb államokba jár komppal, mivel Németországban vagy Dániában is jóval kevesebbet kell fizetni a szeszért. Úgynevezett ivójáratok indulnak az északi kikötőkből délre és keletre is. A finnországi Aland-szigetek nem tartoznak az uniós vámterülethez, így ott még olcsóbban rúgnak be. Több komp csak a szigetekig jár, majd visszafordul a svéd kikötőkhöz – mondta olvasónk. Hozzátette, a svédeknek hazánk is nagyon olcsó, úgy beszélnek Magyarországról, mintha ingyen járnának hozzánk sörözni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.