Az MVM ragaszkodik Pakshoz

Nem adnák a Miniszterelnökségnek az erőművet a társaság tulajdonos cégének vezetői.

Illés József
2016. 02. 06. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. helye az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdoni körében van, a nukleáris üzem ugyanis a cégcsoporton belül képes a leghatékonyabban működni – fogalmazta meg egy tegnapi sajtótájékoztatón többször is Csiba Péter, az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója. A cégvezető ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy kormányzati körökben felvetődött az atomerőmű irányításának, illetve tulajdonosi jogainak a Miniszterelnökség alá rendelése. Csiba Péter elmondta: a paksi erőmű számára az MVM mint anyavállalat tudja megteremteni azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a nukleáris üzem a jövőben is a tavalyihoz hasonló rekordteljesítményt mutathasson fel.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre válaszolva elmondta: a társaságnál nem terveznek létszámleépítést. Ellenkezőleg, igyekeznek bővíteni a cégnél dolgozó szakembergárdát. Így a cégvezető válaszából kiderült, hogy az erőműtársaságot nem érinti a közalkalmazottak körében és az állami cégeknél tervezett nagyszabású elbocsátási hullám, amelyet a napokban jelentett be a kormányzat. Hamvas ugyancsak kérdésre válaszolva közölte: nem kívánja kommentálni azokat a híreket, amelyek a paksi vezetés leváltásáról, és nemzetközi cégvezetés kinevezéséről szólnak. Azt azonban hangsúlyozta, hogy az erőmű biztonságos működésére nem lehet hatással a vezetőváltás. Csiba Péter a vállalatirányítás átalakításával kapcsolatban megjegyezte: fel kell tenni a kérdést, hogy érdemes-e változtatni egy jól működő csapaton.

Emlékezetes: a közelmúltban napvilágot látott egy kormányzati terv, amely szerint leállíttatná a kabinet a paksi erőmű évi 20 milliárd forint körüli befizetéseit a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba, s az így felszabaduló összeget a rezsicsökkentésre fordítanák. Az elgondolással kapcsolatban Hamvas közölte: a nukleáris alapba történő befizetéseket törvények szabályozzák, amelyeknek a paksi üzem eleget tesz. Az erőmű elbontásának anyagi hátterét előteremtő alap feltöltésének a költsége pedig amúgy is be van építve a paksi áram árába a termelési kiadások közé – tette hozzá a szakember. Szerinte nem lenne célszerű rövid távú célokért feláldozni az erőmű stabil gazdálkodását.

Hamvas István az erőműtársaság tavalyi teljesítményét értékelve közölte: több szempontból is rekordot döntött az elmúlt évben az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.: minden korábbinál több villamos energiát állított elő a cég, és a biztonságot, valamint a blokkok rendelkezésre állását tekintve is 2015 volt az eddigi legjobb év. A villamosenergia-termelés 1,2 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez képest a paksi atomerőműben. A 15 834 gigawattórányi (GWh) termelés az erőmű történetének legjobbja. Ezzel a négy blokk a hazai villamosenergia-igény 36,2 százalékát fedezte, és a hazai termelés 52,7 százalékát tette ki. A társaság nettó árbevétele 172,042 milliárd forint volt, fél százalékkal kevesebb, mint az előző évben – tájékoztatott a cégvezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.