Éllovasból sereghajtók?

A magyar gazdaság növekedésének üteme tovább lassulhat idén.

Wiedemann Tamás
2016. 02. 01. 7:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokéves gyengélkedés után a magyar gazdaság fejlődése 2014-ben a második leggyorsabb volt az Európai Unióban. Tavaly is átlag feletti növekedést sikerült elérni, ez azonban a lassulás miatt már elmaradt a régiós versenytársak többségének eredményétől. Idén pedig tovább nyílik az olló, a tizenegy ország közül a magyarnál várhatóan csak a horvát, a bolgár és a szlovén dinamika lesz alacsonyabb, olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzésében. Ez nem előzmény nélküli. Végleges számaink még nincsenek, de a várakozások szerint a magyar gazdaság növekedési üteme tavaly körülbelül 2,7-2,8 százalékra mérséklődhetett. Idén a visszaeső uniós támogatások és az üzleti szféra alacsony beruházási hajlandósága miatt – a gyorsan, de nem gyorsulva bővülő fogyasztás ellenére – tovább csökken a növekedés lendülete. A GKI azt jósolja, hogy csupán 2,3 százalék lehet a bővülés üteme ebben az évben. Ennek oka, hogy az ipari növekedés tavaly kissé lassult, idén pedig az új beruházások hiánya és a bizonytalanabb járműipari konjunktúra miatt további fékeződés valószínű.

Kedvező jelenség ugyanakkor, hogy a feldolgozóipar belföldi értékesítése hosszú idő után 2014-ben emelkedni kezdett, s tavaly már csak két százalékponttal maradt el a kiviteltől. Az emelkedésben az autóipari beszállításoknak van döntő szerepük. Az egyéb ágazatok sem ígérnek túl sok jót. Tavaly a gabonatermés 16 százalékkal csökkent, ezen belül a kukoricáé 27 százalékkal, s ez utóbbi az előző öt év átlagától is 10 százalékkal marad el. A búzatermés viszont mintegy 20 százalékkal haladta meg az előző öt év átlagát. Az építőipari termelés 2015 őszén már egyértelműen kisebb volt az egy évvel korábbinál, a szerződésállomány pedig november végén alig több mint fele az egy évvel azelőttinek. Idén a mélyépítőipar további visszaesése miatt csupán stagnálás körüli helyzet várható. A kormány által bejelentett lakáspolitikai intézkedések várhatóan csak az idei év közepétől élénkítik a lakásépítést. A kiskereskedelmi forgalom az első tizenegy hónapban 5,6 százalékkal, októberben már csak 4,1 százalékkal, novemberben 4,8 százalékkal emelkedett. A gazdaságkutató szerint a lassulás feltehetőleg a fehéredési hatás kifutásának következménye, miután az online pénztárgépek használata 2014 szeptemberétől lett kötelező. Leggyorsabban a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelem és az üzemanyag-forgalom (7-8 százalékkal), legkevésbé a napicikk-kereskedelem forgalma (3,4 százalékkal) bővült. Idén a GKI szerint három százalék körüli forgalombővülés várható.

A hivatalos munkanélküliségi ráta a tavalyi utolsó negyedévben 6,2 százalék volt, egy százalékponttal kisebb az egy évvel korábbinál. A tényleges munkanélküliség – a közmunkások többségét ideszámítva – 9-10 százalék körül valószínűsíthető. Tavaly az első tizenegy hónapban a költségvetési szektorban 1,7 százalékkal, a legalább ötfős cégeknél 2,8 százalékkal volt magasabb a létszám. A gazdaságkutató ugyanakkor megjegyzi, hogy képzett munkaerőben egyre inkább hiány van. Az államháztartás pénzforgalmi hiánya az emelkedő adóbevételek ellenére a tervezettnél 326 milliárd forinttal több lett, ami az EU-tól származó bevételek csúszásának következménye. Viszont az Európai Unió által figyelt GDP-arányos hiány a vártnál kedvezőbben, két százalék körül alakult. Az államadósság 2015-ben a GDP százalékában érdemben aligha csökkent. A GKI szerint idén 2,3 százalék körüli hiány várható, miközben a GDP-arányos államadósság egy százalékponttal csökkenhet. A gazdaságkutató szerint a világ összevont bruttó hazai termékének (GDP) növekedési üteme a nemzetközi prognózisok alapján a tavalyi 3,1 százalékról idén várhatóan csak minimálisan gyorsul. A legfontosabb kockázatot a kínai gazdasági növekedés lassulása és az Egyesült Államokban decemberben elindult kamatemelés jelenti. – A politikai kockázatok továbbra is jelentősek, s az EU egységének nemhogy a megszilárdítása, de a fenntartása sem lesz egyszerű feladat – jegyezte meg a tanulmány.




Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.