Nincsenek felkészülve a brit vállalatok a Brexitre

Jelentős részük semmiféle készenléti tervet nem dolgozott ki erre az esetre.

MTI
2016. 02. 06. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni gazdasági napilap végigkérdezte a Londoni Értéktőzsde irányadó FTSE-100-as indexét alkotó száz legnagyobb tőkeértékű vállalatot. A körkérdésre adott válaszokból kiderült, hogy e cégcsoportból mindössze négy – az easyJet légitársaság, a Persimmon építőipari konglomerátum, a GKN légi- és autóipari csoport, valamint a Standard Life pénzügyi szolgáltató – látott hozzá részletes tervek kidolgozásához a Brexit esetére.

A Financial Times szombati beszámolója szerint ugyanakkor például a Vodafone távközlési óriáscég azt válaszolta, hogy nem látja szükségét érdemi intézkedéseknek, három másik FTSE-100-as cég pedig azt közölte, hogy igazgatótanácsi értekezleteiken még fel sem merült ez a kérdés.

Arra a kérdésre, hogy a cégvezetés miért nem hallatja hangját a Brexit kockázatával kapcsolatban, a Rolls-Royce ipari csoporttól az a válasz érkezett, hogy a vállalat „jelenleg nem lát erre üzleti okot”.

A BAE Systems – a legnagyobb európai hadiipari vállalatcsoport – ugyanerre a kérdésre azt válaszolta, hogy „a szokásos üzletmenet folytatására” összpontosítja figyelmét.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport európai kutatási igazgatója, Mujtaba Rahman a FTSE-100-as nagyvállalatok feltűnően tartózkodó hozzáállásáról azt mondta a Financial Timesnak: a cégek vélhetően tartanak attól, hogy a Brexit mellett kampányoló „agresszív” politikai csoportok lejárató hadjáratot indítanak ellenük. Rahman szerint azonban – tekintettel arra, hogy mekkora tétről van szó – ez hibás magatartás, ha az üzleti szféra továbbra is az Európai Unióban szeretné tudni Nagy-Britanniát.

Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság jövőjéről, de London a referendum előtt át akarja alakítani viszonyrendszerét az Európai Unióval, és reformokat kíván elérni a döntéshozatali, szabályozási mechanizmusokban. E folyamat sarkalatos horderejű mozzanata volt az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által e héten Brüsszelben ismertetett átfogó javaslatcsomag közzététele.

A népszavazás időpontja hivatalosan még nem ismert, de egybehangzó brit sajtóértesülések szerint ha a tervezetről sikerül egyezségre jutni a február 18-án kezdődő brüsszeli EU-csúcson, akkor a brit kormány a referendumot akár júniusra is kiírhatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.