A pénzszállítást is titkolná a posta

Az üzlet egyik haszonélvezőjének a Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozóhoz köthető FHB Jelzálogbank tűnik.

Wiedemann Tamás
2016. 03. 22. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb pert vesztett a Magyar Posta első fokon, miután a cég leányvállalatát, a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt.-t arra kötelezte a bíróság pénteken, hogy adja ki a résztulajdonában álló pénzszállító cég, az MPT Security Magyar Posta Takarék Biztonsági és Logisztikai Zrt. tavalyi szerződéseit.

A perre azért került sor, mert a vagyonkezelő megtagadta a válaszadást Tóth Bertalan szocialista képviselő adatigénylési kérelmére. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy a többségében állami tulajdonú posta vagyonkezelője pályázat nélkül, milyen feltételekkel és mennyiért privatizálta az MPT (korábbi nevén JNT Security Kft.) 10 százalékát a Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó FHB Jelzálogbank Nyrt.-nek, illetve 40 százalékát a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-nek. (Ez utóbbi cégnek a 41,89 százaléka szintén a Spéder-féle FHB Jelzálogbankhoz tartozik.) Az MPT Zrt. fő profilja értékszállítási és érték-feldolgozási feladatokra, illetve posta hivatalok őrzésére-védelmére terjed ki, és lényegében a Magyar Posta házi pénzszállítójaként működött. A 2014. évi beszámolója szerint ugyanis az 5,5 milliárdos árbevételéből 4,8 milliárd, azaz 87,7 százaléka a postacsoporttól származott.

Nagy kérdés, hogy a posta miért és mennyiért adta el a cég felét többségében magántulajdonú vállalatoknak, de még titokzatosabb, hogy miért mondott le a pénzszállító cégben az irányítási jogáról, holott a postai vagyonkezelő a legnagyobb résztulajdonos. A társaság 2015. május 15. napján döntött az akkor még JNT Security Kft.-nek nevezett pénzszállító 50 százalékos üzletrészének átadásáról, a cég zártkörűen működő részvénytársasággá alakításáról és a létrejövő társaság új alapszabályáról.

Ennek során a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. elvesztette irányító befolyását a pénzszállító és -feldolgozó cégében, így nincs irányító befolyása a postai hálózatának készpénzforgalmi költségeire. A postai vagyonkezelő emellett nagyvonalúan az általa megtartott MPT Security Zrt. részvények értékesítése esetére elővásárlási jogot biztosított a többségében magántulajdonú FHB Jelzálogbank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. számára. Sőt a posta csak olyan vevőnek adhatja el fennmaradó részvényeit, akihez az FHB és a Takarékbank is hozzájárul. További furcsaság, hogy a cég felét tulajdonló postai vagyonkezelő miért mondott le a cég igazgatóságában is az irányító befolyásról. Az új alapszabályok szerint ugyanis az FHB mint tízszázalékos tulajdonos az igazgatóság 25 százalékát, a Takarékbank 40 százalékos tulajdonosként az igazgatóság 25 százalékát adja. Az irányító befolyás elvesztésével a Magyar Posta kiszolgáltatottá vált abban, hogy az általa privatizált társaság milyen esetleges díjemeléseket hajt végre. A posta ugyanakkor „foggal-körömmel ragaszkodott” hozzá, hogy baj esetén segít a cégnek, hiszen mint ötvenszázalékos tulajdonos az esetleges veszteségek fedezeteként pótbefizetést vállalt a tulajdoni hányadának arányában.

A posta vagyonkezelője a per során leginkább üzleti érdek sérelmére hivatkozva tagadta meg a közérdekű adatok kiadását. Arra is hivatkozott, hogy a jövőben a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetében (amelynek a Takarékbank és az FHB is a tagja) részt vevő szövetkezeti hitelintézetek jelentős részének hálózatában is a közös pénzszállító cég végezheti az értékszállítást és az értékfeldolgozást. Ez mintegy kétezer új szállítási pontot jelent.

A pénzszállító elődje, a JNT Security 1999-ben postabankos ingatlancégként alakult (innen az elnevezés: JNT, azaz József nádor tér, ami az egykori Postabank-központra utal), a Magyar Posta 2000-ben lett kizárólagos tulajdonos, a cég 2003-ban váltott profilt. Az Átlátszó.hu cikke szerint eddig az időpontig a posta egy másik őrzés-védelmi ügyben volt nyakig benne: az első Orbán-kormány idején ugyanis a pénzszállítást a Földi László egykori hírszerzőtiszt Defend Security Kft.-je végezte. A zsíros állami megrendelések dacára anyagi gondokkal küzdő biztonsági cégbe a posta is beszállt, ennek ellenére a Defend 2007-ben végelszámolással megszűnt. Feladatait és eszközeit a JNT vette át. Érdekes párhuzam, hogy a Matolcsy György vezette jegybanknak készpénzlogisztikáért egy volt JNT-s szakember, Mádi László a felelős. (Ő volt az a fideszes országgyűlési képviselő, akinek politikai karrierjének az vetett végett, hogy kampányidőszakban az ingatlanadó bevezetésének lehetősége mellett érvelt.

A Magyar Posta ellen több per is folyamatban van közérdekű adatigényléssel kapcsolatban, amelyek legtöbbje a Spéder Zoltánhoz köthető FHB-bankcsoporttal kötött szerződésekre vonatkozik. Nem tudni ugyanis, hogy volt-e közbeszerzés a postákon elhelyezett bankkártyás terminálok esetében, amelyeken az ügyfelek a számláikat fizetik be. Ezt a szolgáltatást ugyanis a Magyar Kártya Zrt. nyújtja, amelynek 95 százalékos tulajdonosa az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) egyik termékét, a Kincstári takarékjegy pluszt csak postafiókban lehet jegyezni. A Magyar Postában bízó ügyfelek azonban hamar csalódnak, ha rájönnek, hogy nem az állami céggel szerződtek, hanem egy olyannal, amelynek felerészben nem az állam a tulajdonosa. Sőt a postán történő számlanyitáskor FHB-s kontót kapnak az ügyfelek. Az Országgyűlés nagy valószínűség szerint emiatt fogadott el egy olyan – súlyos alkotmányos aggályokat keltő – törvénymódosítást, amely korlátozná a többségében állami cég adatszolgáltatását. Áder János köztársasági elnök azonban nem írta alá a törvényt – a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak nyilvános működését is korlátozó jogszabállyal együtt –, hanem megküldte az Alkotmánybíróságnak utólagos normakontrollra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.