Rontotta Kína osztályzati kilátását a Moody’s

Az indoklás szerint folyamatosan romlanak a költségvetési mérőszámok, és csökkennek a devizatartalékok.

MTI
2016. 03. 02. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő a kilátás rontásával egy időben megerősítette az „Aa3“ szintű hosszú távú szuverén kínai adósosztályzatot.

A negatív kilátás indoklásában a Moody’s kiemelte, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért kínai államadósság-ráta markánsan emelkedett az elmúlt években. A cég becslése szerint az államadósság 2012-ben a GDP-érték 32,5 százalékával volt egyenlő, 2015 végére azonban elérte 40,6 százalékot.

A Moody’s előrejelzése szerint 2017-re az adósságráta 43 százalékig emelkedik.

A cég szerint az osztályzati kilátás negatívra rontásának másik fő tényezője Kína külső sebezhetősége. A kínai devizatartalékok meredek ívben csökkentek az utóbbi 18 hónapban: januárban 3200 milliárd dollár volt a hivatalos tartalék, 762 milliárd dollárral kevesebb a 2014 júniusában mért legutóbbi csúcsnál – áll a Moody’s elemzésében.

A hitelminősítő szerint ez is bőséges devizatartalék, különösen Kína külső adósságállományához mérten, de a csökkenés folyamata jelzi annak lehetőségét, hogy a helyi valuta árfolyamára nehezedő nyomás és a gazdasági növekedés fenntarthatóságába, valamint a reformok végrehajtásába vetett bizalom gyengülése további tőkekivonást eredményezhet.

A kínai gazdaságot fenyegető – és a világgazdaság egészére kiható – kockázatokra más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.

A Bank of America Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai, amerikai és japán intézményi befektetők körében elvégzett éves felmérése azt mutatta ki, hogy a vizsgálatba bevont, hosszú távra tervező intézményi végbefektetői kör legnagyobb egyéni csoportja – 28 százaléka – a kínai gazdaság esetleges kemény landolását sorolta a 2016-ra szóló globális kockázati lista első helyére.

Ugyanezt mutatta ki a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays legfrissebb negyedéves felmérése is, amely szerint a cég globális ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők a következő tizenkét hónap fő világgazdasági kockázatának a kínai gazdaság megtorpanását tartják.

A Barclays körkérdésébe bevont 651 befektetési társaság közül 45 százaléknyian alapeseti előrejelzésként 6-6,5 százalékos idei növekedéssel számolnak a kínai gazdaságban, de a válaszadók 30 százaléka legfeljebb 5-6 százalékos, illetve 5 százaléknál is lassabb kínai GDP-bővülést valószínűsített 2016-ra.

Arra a kérdésre, hogy a világgazdaság legnagyobb erőközpontjai közül hol várható a legnagyobb eséllyel negatív növekedési meglepetés, a Barclays-felmérés részvevőinek relatív többsége – 35 százalék – szintén Kínát jelölte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.