Vége a titkolózásnak?

Módosító indítványt kellett volna benyújtani Paksról. Csökken a kormány lehetősége az atomerőmű bővítése körüli titkolózás fenntartására.

Illés József
2016. 03. 01. 9:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűkül a kormány mozgástere, előbb-utóbb a titkolózási szándéka ellenére nyilvánosságra kell hoznia a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos dokumentumokat. Erre az Európai Bizottság (EB) határozata is rákényszeríti a kabinetet – nyilatkozta lapunknak a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke. Szél Bernadett ezt annak kapcsán mondta el, hogy tegnap lejárt a tavaly elfogadott úgynevezett atomtörvény módosítására előírt határidő, amelyet az EB szabott a kormányzatnak. Az unió által kifogásolt rendelkezés valamennyi, a Paks II.-vel kapcsolatos iratot titkosította. A bizottság viszont ezt a jogszabályt az európai jogrenddel ellentétesnek találta. Ezért arra szólította fel a kabinetet, hogy legkésőbb február végéig adjon be a parlamentnek az általános titkosítás feloldását kezdeményező törvénymódosító javaslatot. Az új rendelkezést márciusban, vagyis még ebben a hónapban el kell fogadnia az Országgyűlésnek, s a rendelkezésnek legkésőbb áprilisban hatályba kell lépnie. A kormányzat azonban a határidő letelte ellenére tegnap lapzártánkig nem nyújtotta be a módosító indítványt.

Szél Bernadett megjegyezte: eddig az Európai Unió által kifogásolt jogszabályra hivatkozva tagadta meg a kabinet számos irat kiadását. A törvényt azonban módosítani kell, hiába igyekszik kibújni ez alól a kormányzat. A jogszabály átalakítása után pedig egyre kevésbé lesz módja a kormányzatnak a titkolózásra. Így végre a magyar lakosság is megismerheti a két új paksi reaktor építésének a részleteit. A politikus hozzátette: szégyen, hogy Moszkvában és Brüsszelben többet tudnak a beruházásról, mint a magyar emberek, miközben a hazai adófizetők állják a minimum 3600 milliárd forintos erőműépítés költségeit, amelynek a keretében két új, 1200 megawattos reaktor készül el.

A Védegylet Egyesület vasárnap kiadott közleménye szerint a paksi titokparagrafust nem módosítani kell, hanem kidobni, mivel az jogilag szükségtelen. A Paks II. körüli szerződésekben foglalt üzleti és műszaki adatok közül azok nyilvánosságát ugyanis, amelyek megismerése nemzetbiztonsági, illetve szellemi tulajdonhoz fűződő érdeket sérthetne, az úgynevezett infotörvény már eleve kizárja.

– Annak, hogy a kormány mégis inkább paragrafusmódosításra készül, csak egyetlen magyarázata lehetséges – állítja a szervezet. – Az, hogy a kormány úgy akarja majd a képviselők útján tovább alakítani a paragrafus szövegét, hogy végül visszakerüljenek bele az infotörvény szerint nyilvános adatok megismerését ellehetetlenítő rendelkezések – fogalmaz a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.