Világsiker a magyar dió

A betakarított termés mellett az oltványokat is elkapkodják a külföldi vásárlók.

Gyöngyösi Balázs
2016. 03. 01. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évről évre nő a kereslet a külpiacon a magyar dió iránt. A jelenlegi éves termés hatezer tonna körül van, a folyamatos fatelepítéseknek köszönhetően öt év múlva ennek a dupláját is elérhetjük. Betakarítás után a termés közel fele exportra megy: 1100 tonna diót értékesítenek héjában a határainkon túl, további 1800-at pedig tisztítva. Az első osztályú dióbél kilónkénti ára manapság 2200 és 2500 forint között mozog. A dió globális termelése is növekvő tendenciát mutat, már a 3,4 millió tonnás szintet is meghaladja. A világ legnagyobb diótermesztője 900 ezer tonnával Kína. Az unióban a termőterület 61,4 ezer hektárra tehető, a termésmennyiség pedig 106 ezer tonna, a tagállamok közül Franciaország és Románia a legnagyobb termesztő. A szomszédos országok közül minőségben a románok és az ukránok sem tudnak versenyezni a magyar dióval, gyakran a silányabb minőségű terméküket kínálják magyar áruként, kilónként 1600-1800 forintért. A legnagyobb felhasználó a sütőipar, de mivel a dió levét és héját is hasznosítják, gyógyászati és kozmetikai szempontból is fontos árucikk.

A termés mellett a faiskolák dióoltványai is egyre kelendőbbek. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) arról tájékoztatott, hogy februárban befejeződött a dió kézben oltása, amellyel a társaság felkészült a 2017-es értékesítésre. Tavaly hozzávetőleg tízezer oltványt értékesítettek, idén ezt a mennyiséget is megdupláznák. Az MKSZN úgy látja, a nagy diótermesztő országokban világszerte alkalmazott, 50 éve meghonosított technológiával eleget lehet tenni a megnövekedett piaci igényeknek. A zárt helyiségben, asztalnál is kényelmesen végezhető eljárással a téli holtszezonban előkészíthető a legjobb minőségű oltvány, amely három hét alatt összeforr, majd megfelelő hőmérsékleten tárolva, a tavaszi fagyok elmúltával szabad földre ültethető. Itthon évente 150 ezer dióoltványt állítanak elő, darabáruk négy-ötezer forint. Az angolnyelves párosítás néven is ismert művelettel az MKSZN szakemberei napi nyolc órában fejenként négyszáz alanyt tudnak beoltani.

– Hazánk hírnevét öregbíti a kiemelkedő minőséget képviselő magyar dióoltvány, amelyre számos európai ország igényt tart, de igyekszünk előnyben részesíteni a magyar gazdákat – mondta Kasztovszky Zoltán, a kertészeti társaság ügyvezető igazgatója. A dió kézben oltását idehaza meghonosító Szentiványi Péter a népi megfigyelésekre építve végzett évtizedekig diónemesítést. A professzor elmondta, a magyar parasztemberek már több száz éve szelektálják a diót úgy, hogy a legjobb diófáról magot vetnek, elültetik a fákat másfél-két méterre egymástól, aztán 10-15 év múlva a rosszul termőket kivágják. Ahogy fogalmazott, ő csak ezeket a fajtákat keresztezte, így született a Milotai 10-es vagy az Alsószentiványi 117-es, ezek ma a legkeresettebb fajták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.