Félúton tart a szabadkereskedelmi egyezmény

Az Európai Bizottság szerdán összefoglalót adott ki a 2013 óta tartó egyeztetések eddigi eredményeiről.

Győr Ágnes
2016. 04. 27. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumból kiderült, hogy a tervezett 25 különböző területekkel foglalkozó fejezet közül jelenleg tizenhét esetén létezik egyáltalán konszolidált dokumentum, azaz olyan szöveg, amely tartalmazza azt, hogy mit akar az EU, és azt is, mit szeretne a TTIP-ben látni az Egyesült Államok is. Az összefoglalóban amúgy az is szerepel, hogy a Brüsszel a gyógyszeriparra vonatkozó javaslatait (mely terület hazánk szempontjából kiemelten fontos – a szerk.) a New Yorkban jelenleg is zajló, tizenharmadik egyeztetés alatt tervezi letenni az asztalra.

Az elmúlt napokban Barack Obama Németországban sürgette a feleket, hogy még mandátumának vége előtt hozzák tető alá a TTIP-et. Noha ennek megvalósíthatóságában egyre több szakember kételkedik nyíltan, a szándék az egyeztetések felgyorsítására kétség kívül Washington és Brüsszel részéről megvolt az elmúlt hónapokban. Erre utal legalábbis, hogy – mint a dokumentumból kiderült – az elmúlt időben Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa és Michael Froman, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője 4-6 hetente találkoztak a TTIP kapcsán. Mindezzel együtt, a tegnap publikált összefoglaló szövege már azt sejteti, maga a bizottság sem hisz a közeli határidő tarthatóságában. A dokumentum végén ugyanis arra emlékeztetnek, hogy az egyezménynek meg kell majd felelnie az Európai Bizottságon kívül, az Európai Tanács, az Európai Parlament és az amerikai kongresszus elvárásainak. A gyorsaságnál ezért fontosabbak a tartalmi szempontok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.