Már jövőre kezdődhet az osztogatás

Megszorításokat jelentett volna a nullás költségvetés.

Wiedemann Tamás
2016. 04. 27. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a kormány minden kommunikációs eszközt bevet a jövő évi, nyíltan osztogatásra berendezkedő költségvetéssel kapcsolatban, hiszen már hónapok óta arról lehetett hallani, hogy a választási év előtti költségvetés nullás lesz, vagyis az állam nem költ többet, mint amekkora bevételre szert tesz. Ez jól hangzik, de a gyakorlatban megszorításokat jelentett volna, hiszen például az idei büdzsé is 761 milliárd forinttal költ többet, mint amennyi beérkezik az államkasszába. Ahhoz, hogy ne legyen hiány a költségvetésben, ennyivel nagyobb összegű adót kellene beszedni, vagy ugyanennyivel kellene meghúzni a nadrágszíjat.

A kabinet, hogy ezt kikerülje, érdekes trükkhöz folyamodott, és két részre osztotta a jövő évi büdzsét: az állam működése szempontjából szükséges költségre, valamint a beruházásokhoz, vagyis a gazdaság működéséhez elengedhetetlen összegekre. Ez utóbbi nem számítana be a kabinet alternatív számítási modelljébe, azaz a főösszegek közötti átcsoportosítással könnyen ki lehet hozni „nullára” a költségvetési egyenleget.

Ám hiába minden kormányzati próbálkozás, a hivatalos és európai uniós statisztikák továbbra is a 2,4 százalékos hiányadatot tartják mérvadónak. A parlament honlapjára tegnap késő este került fel a költségvetés. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a büdzsé igazából három részből áll: az állam működési költségvetése nullszaldós lesz, a másik kettő pedig az uniós és a hazai fejlesztési forrásokat tartalmazza. Ez utóbbiak lesznek minden bizonnyal deficitesek.

Romhányi Balázsnak, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetőjének számításai szerint már idén is mintegy 600 milliárd forintos többlet van a költségvetés működési fejezetében. – Ha csak kétfelé, működési és felhalmozási (vagyis beruházási) fejezetekre osztaná a kormány a büdzsét, akkor a jövő évi működési költségvetés is többlettel zárhatna – mondta Romhányi Balázs. Ha viszont három részre osztja a kormány a büdzsét, mint ahogy Varga Mihály jelezte, akkor külön elszámolás alá kerülnek az Európai Uniótól érkező támogatási összegek. A költségvetés tegnap késő este került csak fel a parlament honlapjára. Romhányi szerint ha az uniós támogatást kiveszik a működési fejezetből, már kérdéses a büdzsé nullás egyenlege.

Varga Mihály a költségvetést bemutató sajtótájékoztatón ismertette, hogy a legfontosabb élelmiszerek (tej, baromfihús és tojás) áfakulcsa öt, az éttermi szolgáltatásoké és az internet-hozzáférésé 18 százalékra csökken. – Jövőre továbbra is 15 százalék lesz a személyi jövedelemadó kulcsa, ami Európában az egyik legalacsonyabb – mondta. Hozzátette, hogy a költségvetési törvényjavaslat a korábban már megszokott konzervatív módon készült, az előre nem várt kockázatok kivédése érdekében a kormányzat kéttípusú központi tartalékot képzett. Az Országvédelmi Alapban hatvan-, míg a rendkívüli kormányzati intézkedésekre 110 milliárd forint lesz jövőre. Jóléti juttatásokra 155 milliárd forinttal jut több, amely már tartalmazza a tervezett inflációnak megfelelő nyugdíjemelést is, ez 0,9 százalékos lesz. Kiemelte, hogy 2011–2015 között 21,5, az infláció felett 8,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, tehát az eddig felhalmozott plusz-reálértékemelkedés „visszapótolta azt a nyugdíjasok számára, amit az előző kormányok elvettek”.

A jövő évi költségvetés egyébként – nehezen magyarázható derűlátással – 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol, az államadósság GDP-hez viszonyított aránya tovább mérséklődik. Oktatásra 270, egészségügyre 167 milliárd forinttal jut több a jövő évi büdzsében. A rendvédelem 114, az önkormányzati terület 5, az igazságügy 26, a külügy 10 milliárdos többletforrásra számíthat. – Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a honvédelem az ideinél 51 milliárd forinttal nagyobb büdzséből működhet jövőre – tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte: a családi adókedvezménynek köszönhetően az átlagosan kereső kétgyermekes családoknak jövőre is több jövedelmük lesz. 2019-re fokozatosan kétszeresére, gyermekenkénti 10 ezerről 20 ezer forintra nő a havi adókedvezmény összege. A kormány folytatja az otthonteremtési programját is, a költségvetésből 211 milliárd forintot fordít a kormány jövőre erre a célra. A segély helyett munkát elv további szem előtt tartásával a kormány új jogintézményt vezet be, az elhelyezkedési juttatással segíti a jövőben a közfoglalkoztatottak állástalálását a versenyszférában.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt – a Korszakváltók Pártja politikusa önzőnek és rövidlátónak nevezte a jövő évi költségvetés kedden benyújtott tervezetét. Szerinte a javaslatot az jellemzi a legjobban, ami hiányzik belőle: nincsenek benne a „Matolcsy-alapítványoknál” halmozódó százmilliárdok, és hiányzik belőle a holnapról való gondolkodás. A politikus elfogadhatatlannak tartotta, hogy százmilliárdokat költenek luxusberuházásokra, a kormány Várba költözésére, a Liget-projektre, stadionprogramra és „személyes birtokok felvirágoztatására”. A Párbeszéd Magyarországért (PM) pártja szerint a 2017-es költségvetés az emberek 80 százalékának a leszakadást jelenti, mert nem oldja meg azokat a „rendszerszintű” problémákat, amelyek bizonyos ágazatokat összeomlással fenyegetnek. A Fidesz-frakció viszont azt emeli ki, hogy jelentősen nőnek az egészségügyre és a köznevelésre fordítandó források, illetve az adókedvezmények a 2017-es költségvetésben. Hozzátették: folytatódik a pedagógusok, a rendőrök, a katonák életpályaprogramja, és már zajlik az egyeztetés az egészségügyi, a szociális dolgozók bérrendezéséről. Z. Kárpáti Dániel, a Jobbik alelnöke a függőség és a „kiszáradt gazdaság” költségvetéseként hivatkozott a kormány tegnap benyújtott javaslatára. Úgy fogalmazott: Magyarországon az „elmúlt nyolc évet” az elmúlt hat évben kellett volna rendbe rakni, ám ez nem történt meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.