Szavazatot hoz a csökkenő közteher?

A szakértők szerint propagandaeszköz a személyi jövedelemadó egy számjegyűre mérséklése.

Horváth Attila
2016. 04. 26. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még be sem nyújtotta a 2017-es költségvetési tervezetet az Országgyűlésnek, egy tegnap megjelent interjúban már a 2018-as választásokra tett ígéretet. Arról beszélt, hogy a személyi jövedelemadó a mostani 15 százalékról egy számjegyűre csökkenhet. Arra a kérdésre pedig, hogy figyelembe veszik-e a büdzsé készítésekor a választási évet, így válaszolt: „Természetesen. Ne legyünk farizeusok.”

A tárcavezető véleménye az, hogy az egy számjegyű szja bevezetése 600 milliárd forint bevételkiesést okoz a költségvetésnek, de ha a gazdasági növekedés üteme nem változik, és sikerül az intézmények összevonásával az államapparátus méretét csökkenteni, akkor ez nem okoz problémát. Hozzátette, a kormány dönthet úgy, hogy a leépítésekkel megtakarított összeget és a növekedésből fakadó bevételtöbbletet kizárólag az adóenyhítés miatt kieső bevételek pótlására fordítja majd 2018-ban, de akkor más területekre, például a bérekre, a beruházásokra, illetve az adósságcsökkentésre nem jut pluszforrás.

Általános tapasztalat, hogy ha valaki politikai népszerűségre törekszik, akkor adócsökkentést jelent be. Hiszen az szja-csökkentés közvetlenül érinti a magyar szavazópolgárokat, akik így látják, mennyivel nő a nettó fizetésük, s ez kiváló propaganda. Az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése nem illik ebbe a módszerbe, az állampolgárokat ilyen közvetlenül nem érinti – mondta lapunknak az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Vadász Iván szerint az idei, egy százalékpontos szja-csökkentés 100-120 milliárdos bevételkiesést jelentett, ezért a Varga Mihály által említett 600 milliárd forint reálisnak tűnik. Hangsúlyozta, ez olyan összeg, amivel az egészségügy és az oktatás helyzetét több évre meg lehetne oldani. Szerinte a jelenlegi 15 százalékos szja-val versenyképesek vagyunk Európában, nem kellene hozzányúlni. Inkább az áfát kellene fokozatosan, előre bejelentve évente fél-egy százalékponttal mérsékelni. Hozzátette, a múlt héten bejelentett, fokozaton megvalósuló 25 százalékos áfa még mindig túl nagy teher.

Kétféle módszer van arra, miből lehet a kieső 600-700 milliárd forintot pótolni. Csökkenthetőek a kiadások, vagy új adónemeket lehet bevezetni. A második módszer sosem okozott gondot ennek a kormánynak, kétlem, hogy az elsőhöz nyúlnának. Így valósítható csak meg egy ekkora mértékű szja-mérséklés. A jövőre tervezett, 3,5 százalékos GDP-bővülésbe ez másként nem fér bele – kommentálta Varga Mihály szavait lapunknak Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő. A szakember, aki 1997-től kilenc éven át volt az adóhivatal elnökhelyettese, lapunknak korábban az egy százalékpontos idei szja-csökkentésről azt mondta, inkább a magasabb jövedelműek a valódi kezdeményezettjei, de a kevesebbet keresők is jól járnak vele: aki például minimálbérből él, annak mintegy havi ezer forinttal marad több a zsebében.

Az egy számjegyű szja-ról a nyilvánosság előtt komolyabban először Orbán Viktor beszélt, még 2013 novemberében Japánban, egy üzleti úton. Azt is elmondta, hogy ez a fajta közteher valójában rossz dolog, és a nullaszázalékosat tartaná ideálisnak. Varga Mihály akkor azzal próbálta enyhíteni a miniszterelnök szavait, hogy középtávú cél a tíz százalék alatti szám lehet. Orbán nyilatkozataiban 2018-at jelölte ki a nullszaldós költségvetés, valamint az egy számjegyű, egykulcsos szja elérésének idejeként. A Figyelő februári cikkében az áll, a kormányzaton belül, háttérbeszélgetésekben egyre többször jött szóba, hogy 2020-at kellene kijelölni új céldátumként. Varga Mihály a múlt héten a Figyelőnek adott interjúban reményét fejezte ki, hogy még 2020 előtt lehetőség lesz az szja ilyen mértékű csökkentésére, a tegnapi interjúban mondta ki először a 2018-as dátumot.

A nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak egyébként arról is beszélt, hogy 2017-ben nagyobb adócsökkentéssel és beruházás-élénkítéssel lehet számolni, ezért jövőre kisebb mértékű lesz az adósságcsökkentés. Varga Mihály elmondta, most azt tudják garantálni, hogy a működési kiadások valóban nullaszázalékosak lesznek, a bevétel és a kiadás egyensúlyba kerül. Amíg viszont vannak az országnak fejlesztései és beruházásai, addig nem tudnak teljes egészében, európai uniós értelemben is nullaszázalékos hiányt elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.