Halvány reménysugár a játékgépeseknek

A félkarú rablókba fektetett milliárdok elúszhatnak, de az elmaradt haszon egy részét visszakaphatják az üzemeltetők.

Gyöngyösi Balázs
2016. 05. 04. 4:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közbenső ítéletet hozott kedden a Fővárosi Törvényszék a pénznyerő automatás károsultak kontra magyar állam perben. Bő egy órán át tartott a határozat felolvasása, amelyben a Port Gabriella vezette tanács a kártérítési követelések döntő többségét megalapozatlannak találta, így elutasította, néhány tételben azonban helyt adott a felpereseknek. Jelen állás szerint abban bízhatnak, hogy a befizetett játékadó egy részét, illetve az elmaradt haszon töredékét visszakapják, de a játéktermekkel kapcsolatos nagy összegű beruházásaik, befektetéseik veszni látszanak.

Várhatóan a következő 15 napon belül mindkét fél fellebbez. A következő fordulóval őszig biztosan várni kell, az ügy pedig még évekig elhúzódhat. A tárgyalási jegyzék tanúsága szerint a Berlington Hungary Kft. és társai szerződésen kívüli kártérítéssel, a Laurus Invest Hungary Kft. és társai pedig közhatalom gyakorlásával okozott kár címén fordultak a bírósághoz. Bár konkrét összegek még nem hangzottak el, lapunk úgy tudja, előbbi ügyben nyolc-, utóbbinál hatmilliárd forint a tét. Ezeknek a cégeknek az adott alapot a kártérítési eljárás megkezdéséhez, hogy az Európai Unió Bírósága tavaly júliusban jogerős ítéletében azoknak a magyar vállalkozóknak adott igazat, akiknek a lába alól a kormány 2012-ben kihúzta a szőnyeget a szerencsejáték-piac drasztikus átalakításával. Az átmeneti időszak biztosítását, illetve az új jogszabályhoz való alkalmazkodás lehetőségét hiányoló strasbourgi verdikt egyúttal előre jelezte, hogy a magyar bíróságokon több tízmilliárd forintos kártérítésre perelhetik a kormányzatot a közeljövőben.

A tárgyalás pikantériája, hogy az államot a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviseli, amely 2013 szeptemberétől összesen 241 millió forintos megbízási díjat kap határozatlan időre. A névbeli egyezés nem a véletlen műve, a társaság egyik tulajdonosa Trócsányi László ügyvéd, aki 2014. június 6. óta a harmadik Orbán-kormány igazságügy-minisztere.

Az apró garzonlakás méretű Markó utcai tárgyalóterembe zsúfolódott tucatnyi érintett kétkedve fogadta az ítéletet, miszerint a játékgépek piaca nem a játékadó-emelés hatására szűkült. A testület szerint már azelőtt is 60 százalékkal csökkent az automaták mintegy 22 ezer darabos hazai jelenléte, hogy 2011. november 1-jén 100-ról 500 ezer forintra (elektronikus kaszinóban 120-ról 700 ezerre) nőtt a félkarú rablók után fizetendő közteher. Azt ugyanakkor elismerte a tanács, hogy ezután már az emelés hatására ugorhatott 80-85 százalékosra a mutató. Ezt követően jött 2012 októberében a végleges betiltás.

Arra is csóválták a fejüket az érintett vállalkozók, hogy a közbenső határozat szerint a személyi ráfordítás, vagyis az alkalmazottak jövedelemkiesése nem perelhető vissza. Mint elhangzott, nem bizonyítható, hogy a játéktermeket, nyerőgépek üzemeltetését és az e-kaszinókat betiltó szabályozás miatt váltak meg a dolgozóktól, holott ez nyilvánvalónak tűnik. Ugyanígy a vitás pontok közt szerepelt a pénznyerő automatákkal kapcsolatos beruházások és befektetések értékvesztése, a bérleti szerződések felmondásából és a bezárás költségeiből adódó pluszkiadások. Abban a tekintetben eljárhatott volna körültekintőbben is az alperes, hogy a magyar állam képviselete ne tudjon kilépni a felszámolás felelőssége alól, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra mint különálló egységre hárítva.

A Magyar Szerencsejáték-szövetség várakozásai szerint a következő hetekben, hónapokban akár további hét-nyolcszáz per is kezdődhet. Schreiber István elnök lapunknak kifejtette, hogy 2012 októberében három nap alatt tették tönkre a pénznyerő iparágat, addig 18 ezer helyszínen 1200 cég foglalkozott szerencsejáték-szervezéssel. Ha csak helyenként két munkavállalóval számolunk, a szektorban akkor is közel 40 ezer ember megélhetése szűnt meg. Úgy látja, a mintegy 1200 érintett kétharmada kitartó, és hajlandó elmenni a végsőkig, harmaduk viszont elbizonytalanodott, fél, vagy már felszámolás alatt áll a cége, és beletörődött a sorsába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.