Tulajdonrészt bukott az állam

Orbán Viktor elvesztette az FHB-ért vívott ütközetet? Spéder Zoltán lehet a nyertes.

Wiedemann Tamás
2016. 05. 03. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudni, mi zajlik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) háza táján, miután az elmúlt fél évben két közgyűlést is tartott a részben állami tulajdonú FHB Jelzálogbank Nyrt. Ezeken a közgyűléseken arról szavaztak, hogy az FHB új részvények zártkörű kibocsátásával tőkét emel. Ezeket a papírokat ugyanakkor a jelenlegi tulajdonosok nem jegyezhetik le, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a részvénykibocsátással automatikusan csökken az államot képviselő MNV tulajdoni hányada. Orbán Viktor miniszterelnök januárban a Kossuth rádióban azt mondta, hogy a kormány továbbra is fenntartja az igényét, hogy a magyar állami tulajdon aránya nem csökkenhet a pénzintézetben. A decemberi tőkeemelés során kizárólag az FHB Jelzálogbank Spéder Zoltán vezette igazgatósága által kiválasztott 31 takarékszövetkezet vásárolt az új papírokból 4,2 milliárd forint értékben.

Az FHB ezt a hibát nem korrigálta, és úgy tűnik, hogy a nemzeti vagyonért felelős MNV-t ez nem is zavarja. A december 28-i előközgyűlést követően a vagyonkezelő még harcias arcát mutatta, hiszen pert indított: megtámadta az általa törvénysértőnek talált közgyűlési határozatot. A tárgyalás márciusi első fordulóján ugyanakkor a per szüneteltetését kérte, ami egyenlő a csendes visszavonulással. Ezt követően az elmúlt héten ismét közgyűlést tartott az FHB, és újabb, legfeljebb 4 milliárd forintos zártkörű tőkeemelésről döntött. Fél évvel ezelőtt az államnak még 7,32 százalékos tulajdonrésze volt a bankban.

A legnagyobb tulajdonos a Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozóhoz köthető A64 Vagyonkezelő Kft. és a VCP Finanz Holding Kft. 23,82, illetve 24,2 százalékkal, sőt továbbra is tulajdonos a panamai székhelyű cég, a Silvermist Estate 9,6 százalékkal. – Az elmúlt fél évben nem került az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz (MNV) semmilyen FHB-részvény – közölte lapunkkal az MNV. A vagyonkezelő ezzel lényegében elismerte, hogy csökkent az állami tulajdon részaránya az FHB Jelzálogbankban. A dolog érdekessége, hogy ebben az esetben sem vásárolhattak a jelenlegi részvényesek az újonnan kibocsátandó értékpapírokból, tehát az állam sem, sőt a részvényes takarékszövetkezetek sem. Ez azt eredményezheti, hogy ismét változik a tulajdonosi szerkezet, vagyis a Spéder vezette FHB-igazgatóság kiszorítja az államot a jelzálogbankból.

Úgy tűnik, hogy a vagyonkezelő passzivitása lényegében Spéder Zoltán nagyvállalkozónak kedvez, aki egyre több hasznot húz a magyar állammal (Magyar Posta) való együttműködésekből. Az Országgyűlés olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé tenné, hogy a tízezer fő alatti településeken a takarékokba szervezzék ki a postai szolgáltatásokat. Ez utóbbiban furcsa, hogy a kormány miért akar egy magáncéget előnyös helyzetbe hozni a 75 százalékban állami tulajdonú Magyar Posta Zrt.-vel szemben. A takarékszövetkezetek nagy része ugyanis a Takarékbank bábáskodása alatt csatlakozott a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetéhez, ami lényegében Spéder Zoltán fennhatósága alatt működik, mivel a Takarékbank legnagyobb tulajdonosa az FHB Jelzálogbank Nyrt. A postákon elhelyezett bankkártyás terminálok szolgáltatását olyan cég (Magyar Kártya Zrt.) nyújtja, amelynek 95 százalékos tulajdonosa a szintén Spéder-érdekeltségbe tartozó FHB Kereskedelmi Bank Zrt. A szintén FHB-befolyás alatt álló Magyar Posta Befektetési Zrt. forgalmazhatja kizárólag a Kincstári takarékjegy plusz elnevezésű állampapírt, és az elmúlt két évben több mint 120 milliárdos forgalmat bonyolított le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.