Még várni kell a „kukacsekkre”

Jó, ha szeptemberre eljutnak a hónapok óta esedékes levelek az összes érintett családhoz.

Illés József
2016. 08. 25. 14:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. azt ígérte, hogy augusztusban országszerte minden háztartás megkapja a második negyedéves hulladékszállításról szóló számlát, a valóságban csak az ügyfelek töredékének postázzák ki ebben a hónapban a csekket – tudtuk meg a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökétől. Schmidt Jenő elmondta: már az is eredmény lesz, ha szeptemberben eljutnak a hónapok óta esedékes számlák valamennyi családhoz. Októberben pedig már a harmadik negyedéves számlák válnak esedékessé. Így a lakosság azzal szembesülhet, hogy két egymást követő hónapban kell a féléves szemétdíjhátralékát kiegyenlítenie. Ez pedig nem kis kiadást jelent majd a családoknak, mivel egy-egy negyedéves számla eléri a 10-20 ezer forint körüli összeget. Vagyis a háztartásoknak két hónap alatt 20-40 ezer forintot kell majd befizetniük a szemétszállításért. A különbség azért ekkora – jegyezte meg az önkormányzati vezető –, mert a tarifák jelentősen eltérnek a különböző településeken. – Az pedig számos családnál tetézi a gondokat, hogy a dupla kukacsekk kiküldése egybeesik a tanévkezdéssel, amikor a gyermekek beiskolázásának a költségei is jelentkeznek – tette hozzá az elnök.

A késedelem oka az, hogy április eleje, vagyis a szemétszállítás államosításának a kezdete óta az állami kukacég képtelen elvégezni a törvény által rá rótt számlázási feladatokat. Ezt a teendőt a társaság vélhetően idén már nem is lesz képes ellátni, ezért az NHKV a szemétszállítást végző, zömében önkormányzati kézben lévő szolgáltatókkal igyekszik bérszámláztatni. A számlakiadási szerződések jelentős hányadát azonban még csak most kötik meg, miután a megállapodások aláírása előtt közbeszerzési eljárásokat kell lefolytatnia az állami kukacégnek. Szakértők megerősítették: a holding tehetetlensége miatt az ügyfelek szemétszállítási szolgáltatókkal szemben országos szinten eddig felhalmozott hozzávetőleg 13-15 milliárdos adóssága az év végére akár meg is duplázódhat. Az pedig kérdéses, hogy a megközelítőleg két és fél millió kliens nagy része hogyan fogja ledolgozni a felgyülemlett tartozását, amikor sokan az átlagosan 3000 forint körüli egyhavi díjat is nehezen tudják befizetni. Schmidt Jenő úgy véli: az eddigi ígéretekkel ellentétben az NHKV leghamarabb januártól tudja majd elindítani a saját központi számlázási rendszerét.

A főváros eddig a különleges helyzetéből adódóan elkerülte a szemétszállítási ágazatban országos szinten kialakult káoszt. A napokban azonban kiderült, hogy amennyiben a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. nem olvad be októberig a NHKV-be, leállhat a szemétszállítás Budapesten. Ha az FKF nem csatlakozik az állami rendszerhez, elveszíti közszolgáltató jellegét, és nem foglalkozhat szemétszállítással. Másik cég viszont képtelen lenne átvenni az FKF feladatait. Így beláthatatlan következményekkel járna, ha kormány az NHKV közreműködésével tönkretenné a fővárosi céget. Az állami kukacégnek valójában nem az FKF-re van szüksége, hanem a fővárosi vállalat bevételeire. A budapesti társaság ugyanis évente több milliárd forint profitot termel, ebből a haszonból pedig az NHKV részben finanszírozhatná a veszteséges vidéki szemétszállítást.

Tarlós István budapesti főpolgármester kedden az ATV műsorában bejelentette: a szemétszállítás kérdésében kérte Orbán Viktor kormányfőt, hogy avatkozzon be, és fogadja őt, mert nem ért egyet azzal, ami történik. Szerinte az országos rendszerből hiányzó tízmilliárd forintot a fővárostól vinnék el, ez viszont akkora hiányt okozna, amit nem lehet kitermelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.