Le kell faragni a járulékokat

Ha nem növekednek hamarosan a nettó bérek, még többen mehetnek külföldre.

Horváth Attila
2016. 09. 21. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősen rontja a magyar gazdaság versenyképességét, hogy hazánk a negyedik a béreket terhelő legmagasabb adókat és járulékokat összehasonlító, fejlett gazdaságokat összegző listán – véli a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Eközben gondot okoz a munkaerőhiány is. Zara László közölte, a problémát érzékelték a döntéshozók, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ezért jelentett be nemrég gazdaságélénkítő intézkedéseket, köztük a járulékcsökkentést. Az elnök azonban kevés esélyt lát arra, hogy ez az eszköz kezelje a gondokat, szerinte a munkaerőhiány megoldásához képzési, lakhatási, toborzási-szervezési megoldások is kellenek.

Zara számításai szerint ha szó szerint értelmezzük a mostanában felröppent ötletet, akkor a munkavállalót terhelő 10 százalékos nyugdíj- és 8,5 százalékos egészségbiztosítási járulékot csökkentik majd, hiszen ezek a klasszikus járulékok. Ha azt feltételezzük, hogy teljesen megszüntetik ezeket a terheket, akkor a mostaninál 18,5 százalékkal magasabb bért kapnának kézhez a munkavállalók. Zara László kifejtette, a kedvezmény viszont egyáltalán nem csökkentené a vállalkozók terheit, így nem eredményezné a cégek versenyképességének növekedését, ezzel több munkahely teremtését. Ugyanakkor valószínűleg nem is csábítaná haza azokat, akik a magasabb bérek reményében hagyták el az országot, mert az átlagos uniós és magyar bérek közötti különbség meghaladja a 18,5 százalékot. Szerinte nem valószínű az sem, hogy ez a megoldás a környező országokból vonzana hozzánk képzett munkaerőt. A képzetlen munkaerőt igénylő mezőgazdaságban jelentkező hiányt sem oldaná meg, ezen a területen eddig is költség- és köztehermentesen, tehát szürkén vagy feketén foglalkoztatták az embereket.

Zara László szerint azonban nem is erre, hanem a foglalkoztatót terhelő járulékok csökkentésére, vagyis a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás mérséklésére lenne inkább szükség. Mint kifejtette, a foglalkoztatók jelentős, legalább 10 százalékot elérő, egy lépésben végrehajtott csökkentést már valóban megéreznének. Ám a mikrovállalkozásoknál még ennek a csökkentésnek sem lenne számottevő hatása, a kedvezmény mértéke nem volna elég egy-egy beruházás megvalósítására vagy új munkahelyek megteremtésére.

– Az ötlet jó, de még nem világos, hogy először a foglalkoztatottságot vagy a versenyképességet szeretnék-e növelni. Egy kisebb mértékű, többlépcsős csökkentés elodázná a versenyképesség elérésének időpontját is, kevésbé tervezhetővé tenné a beruházások forrásait. A lépésnek lesznek árnyoldalai is, vannak területek, ahova eleinte kevesebb pénz jut. Ezért szakmailag is meg kellene vitatni az elképzelést – hangsúlyozta Zara László.

Ahhoz, hogy a gazdasági szereplők elkezdjék a jövedelmek fehérítését, Zsiday Viktor alapkezelő szerint egy lépésben és nagymértékben kellene megvalósulnia a járulékcsökkentésnek. A közgazdász lapunknak kifejtette: nem okozna nagy bevételkiesést az államnak, ha csökkentené az önmagára fordított kiadásait. A szakember hozzátette, Magyarországon a munkáltatónak jelenleg 2 forintjába kerül, hogy 1 forint fizetést adjon, ugyanez az arány az unióban körülbelül 1,3. Nem véletlen, hogy ennyi magyar ment külföldre, akik közül a legtöbben vissza sem jönnek. Szerinte a nettó bérek mielőbbi növelésére van szükség, hogy megakadályozzuk a további elvándorlást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.