Lemaradunk a bérversenyben

Már a visegrádi országokban is többet keresnek, mint nálunk.

Hajdú Péter
2016. 09. 21. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltás óta nem tudtak a magyar bérek közeledni a nyugat-európaiakhoz, mert a magyar kormányok, szemben a szomszédainkkal, szinte kizárólag a külföldi tőke bevonzására építették a magyar gazdaságot, olcsó bért ígérve – jelentette ki a professzor asszony. – Ennek köszönhető, hogy különösen az utolsó 5-7 évben a szlovák és a lengyel bérek is leelőzték a magyarokat. Az elhibázott stratégia következtében a betelepülő és a gazdaságban komoly szerepet betöltő világcégek általában alacsony hozzáadott értéket termelő gyárakat telepítettek hazánkba, ahol olcsón dolgoznak a magyarok. Mostanra jutottunk el oda, hogy már nemcsak Nyugat-Európába, de Szlovákiába, Csehországba és Lengyelországba is hajlandók elmenni a magyar munkavállalók, mert ezeken a helyeken a munkájukért tisztességesebb bért kapnak.

Elkerülhetetlen a béremelés

Elkerülhetetlen a hazai munkabérek emelése, mert ha más nem, maga a piac kényszeríti ki. Bod Péter Ákos közgazdász szerint idejétmúlt a harmadik világban jellemző alacsony bér politikája Magyarországon.

A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint egy lépésben és drasztikusan kellene csökkenteni a járulékokat ahhoz, hogy Magyarországon versenyképesek legyenek a fizetések. Ha nem növekednek hamarosan a nettó bérek, még többen mehetnek külföldre.

– Vagyis amíg le nem dolgozzuk ezt a hátrányt, folytatódik a magyar munkaerő kivándorlása – tette hozzá. – És csak remélni tudom, hogy nem Ukrajnából vagy a még mögöttünk lévő Romániából importálunk munkaerőt, amely hajlandó a magyar bérekért dolgozni, hanem valódi megoldást talál a kormány. Az előrelépéshez már évekkel ezelőtt komoly összegeket kellett volna fordítani az oktatás korszerűsítésére és az innováció támogatására.

Arra is fölhívta a figyelmet, hogy fontos volna a teljes tényezős termelékenység fogalmának bevezetése. Ennek lényege, hogy a jól képzett munkaerőnek olyan munkakörnyezetet – például laboratóriumot, jól szervezett kisegítői hátteret – kell teremteni, amely segíti az alkalmazott hatékony munkavégzését.

– Különösen fontosnak tartom, hogy a jellemzően autóipari összeszerelő üzemek helyett olyan iparágakat csábítson a kormány hazánkba, amelyek nagy hozzáadott értéket termelnek, s ehhez jól képzett és fizetett magyar munkaerőt alkalmaznak. Érdemes volna szolgáltatásban is gondolkodni, hiszen ott jellemzően magasabbak a bérek, mint az iparban – emelte ki.

A nihilizmus rossz tanácsadó

Az értelmes munka hiánya, a tömeges kivándorlás és a munkaerőhiány teljesen tönkreteszi ezt az országot, a hazai bérek felzárkóztatása a nyugat-európai országokéhoz tehát nemzeti sorskérdés. A cselekvés elodázhatatlan, a nihilizmus viszont nem a megoldás felé vezet. D. Horváth Gábor írása.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.