Túl alacsony a minimálbér

Az emelés politikai akarat kérdése lenne csupán.

Csécsi László
2016. 09. 23. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar munkabérek nyugat-európai fizetésekhez való felzárkóztatását kezdeményezte a minap Volner János jobbikos politikus az EU-csúcstalálkozót megelőző egyeztetésen a miniszterelnöknél, amelyet a politikus szerint Orbán Viktor elutasított. A béremelések témájáról ezúttal Németh György fejti ki véleményét. A közgazdász arra hívta fel a figyelmet, hogy a jegybank adatai kimutatták, az év első öt hónapjában az előző év első öt hónapjához képest a nettó béremelkedés reálértéken kissé meghaladta a nyolc százalékot, amibe a személyi jövedelemadó egyszázalékos csökkentése is besegített. Erre a cégek rákényszerültek, s nem volt mögöttük különösebb kormányzati ösztönözés.

Németh György szerint a kormánynak két lehetősége van a bérek emelésének kikényszerítésére. Az egyik a közszférában dolgozók bérének, a másik a minimálbér jelentős emelése – ezzel erősíthető a bérnyomás a vállalkozói szférában. Az előbbi már tulajdonképpen zajlik, az utóbbi politikai döntés kérdése. A minimálbér jelentősebb emelésére egyébként már volt példa 2001–2002-ben. Akkor sokan attól tartottak, hogy ennek hatására megugrik a munkanélküliség, de alig volt hatása a foglalkoztatásra.

Egy általános járulékcsökkentés Németh György szerint kimondottan ellenjavallt, ha a kormány „túl sok” bevételt talál, költse a leromlott egészségügyre. Azonban a járulékplafon újbóli bevezetésének, illetve szociális hozzájárulási adóra való kiterjesztésének (szho) lenne értelme. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy lakonikus nyilatkozata – azaz hogy a béremelések után nem kellene járulékot fizetni – talán így értendő. És lenne értelme némi adójóváírási lehetőségnek, hogy a kétkezi dolgozók bére még inkább emelkedjen.

Habár a vállalkozói érdek-képviseleti szervezetek úgy vélik, a hazai cégek csak az szho csökkentése esetén tudnának bért emelni, Németh György szerint ezt nem szabad komolyan venni. – Azokat a cégeket, amelyek nem képesek termelékenységük emelésére, a kormány ne akarja megmenteni – jegyezte meg. A jelen munkaerő-hiányos helyzetben ez megtehető. Németh György azt is hangsúlyozta, hogy a bérek emelése azért is elengedhetetlen, mert amióta hazánk tagja az EU-nak, a munkavállalók a lábukkal is szavazhatnak, ha elégedetlenek az itthoni bérekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.