Fuldoklunk a hamisított élelmiszerekben

Négy hónap alatt 11 ezer tonna hamisított élelmiszert és 1,5 millió liter üdítőt foglalt le az Interpol.

Szabó Dániel
2016. 10. 28. 8:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Opson V fantázianevű élelmiszerhamisítás-felderítési akcióban négy hónap alatt – 2015 novembere és 2016 februárja között – az Eurpol és az Interpol 11 131 tonna hamisított vagy a fogyasztóvédelmi előírásoknak nem megfelelő élelmiszert foglalt le. Az 57 országban végrehajtott összevont akciókban 1,5 millió liter pancsolt, vitatható eredetű vagy lejárt szavatosságú üdítőt kivonattak a forgalomból – derül ki az Europol sajtóközleményéből.

A gyárakban, reptereken, kikötőkben és boltokban végrehajtott rajtaütések célja nemcsak a fogyasztási cikkek lefoglalása volt, a hatóságok a hamisító bűnszervezeteket célozták meg. Ennek eredményeként 162 gyanúsítottat vettek őrizetbe, akik az átcímkézésében és az élelmiszerek előállításában vettek részt, további 49 embert állítottak elő, akiknek a szállítás és a csempészés megszervezéséhez lehetett közük.

Meglepő módon a legtöbb hamisított élelmiszer fűszer vagy ételízesítő volt: a lefoglalt termékek 66 százaléka növényi olaj, ecet, só, bors, fűszer vagy valamilyen szósz volt. 57 országból 20-ban foglaltak le nagyobb tételben ilyeneket. Csak Olaszországban 7000 liter olívaolajat semmisítettek meg, Thaiföldön 423 ezer csempészett pálmaolajra csaptak le.

A második legnagyobb problémát a gyümölcsök tisztázatlan eredete, rossz minősége jelenti. A lefoglalt termékek 15 százaléka tartozott ebbe a kategóriába, a hatóságoknak 13 országban kellett gyümölcsöket és zöldségeket megsemmisíteniük. Az Europol közleménye megint csak Olaszországot hozza példának, ahol 526 tonna olívabogyót kellett bezúzni, miután kiderült, hogy mérgező rézszulfáttal színezték őket zöldre. Az emiatt zár alá helyezett élelmiszer értéke 2,5 millió euró (312,5 millió forint).

A szeszes italok jelentik az egyik legnagyobb kockázatot. 385 ezer liter alkoholos terméket foglaltak le illegális gyárakból, amelyeket az akció után a hatóságok bezárattak. Burundiban 36 ezer liter hamisított sörre, az Egyesült Királyságban 10 ezer liter pancsolt borra, viszkire és vodkára csaptak le.

Magyarországon 123 tonna burgonyát találtak egy raktáráruházban. A zöldségeknek hiányoztak azok a dokumentumaik, amelyek igazolták, hogy emberi fogyasztásra alkalmasak. Több mint 12 ezer csomag hamisított márkajelzésű csokoládét foglaltak le több rajtaütésben, egy helyen pedig 2 tonna kacsamájról derült ki, hogy jóval drágábban, libamájként próbálták őket forgalomba hozni, az eredetükről szóló dokumentumokat pedig meghamisították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.