Mészáros közelében landolt a Népszabadság

A felcsúti polgármesterrel kapcsolatba hozott Opimus Group Nyrt. megvette a Mediaworksöt.

MNO
2016. 10. 25. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján a Mészáros Lőrinccel kapcsolatba hozott Opimus Group Nyrt. bejelentette, hogy megszerezte a Népszabadságot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt. száz százalékát. (A pdf itt elérhető.) A részvények átruházásához a Gazdasági Versenyhivatal 2016. október 25-én hozzájárult, az Opimus Press Zrt. a jóváhagyás időpontjától gyakorolhatja részvényesi jogait.

Az Opimus honlapján található közlemény szerint a cég a Népszabadság felfüggesztését követően tett ajánlatot a Mediaworksre, „mivel úgy ítélte meg, hogy a befektetés már most is meglévő, jelentős értéke tovább növelhető”. A közlemény szerint ajánlatukat a Mediaworks tulajdonosa október 17-én elfogadta.

A közlemény utolsó bekezdésében pedig ez olvasható: „Az Opimus Press Zrt. az újonnan megszerzett portfólió üzemeltetésének vizsgálata során elsőként és kiemelten foglalkozik a Népszabadság napilap újraindításának lehetőségével, és e tárgyban a döntést mielőbb meghozza.”

A szintén a Mediaworkshöz tartozó Vg.hu azt írja, hogy a cég a Mediaworks igazgatóságának tagjává választotta Liszkay Gábort és Lóczi Jánost, a Magyar Idők felelős kiadóját és kiadóigazgatóját, valamint Pintér Andreát.

A Népszabadság szerkesztősége Facebook-oldalán Magyar Idők a Mediaworksnél címmel kommentálta a fejleményeket. Pető Péter főszerkesztő-helyettes a Hír TV-nek azt mondta: mivel a hírek még frissek, nem beszéltek arról, hogy folytatják-e a munkát az új vezetőség alatt – azt azonban nagyon várja, hogy az új tulajdonos felvegye velük a kapcsolatot.

Murányi András, a Népszabadság felfüggesztett főszerkesztője a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, fél évvel ezelőtt hallott először az esetleges tulajdonosváltásról, illetve az Opimusról mint lehetséges vevőről, így nem lepte meg az adásvétel. Ugyan­akkor a kiadót megvásárló cég közleménye kapcsán kíváncsian várja a tárgyalásokat az újság újraindításáról. Hozzátette, a kilátásba helyezett egyeztetések pikantériája Liszkay Gábor és Lóczi János személye, ugyanis a Magyar Idők és a Népszabadság munkatársainak világképe aligha egyeztethető össze.

A Heinrich Pecina vezette Vienna Capital Partnersnek (VCP) az MTI-nek küldött közleményben tudatta, hogy eladták a céget. A tulajdonos szerint azért döntöttek a Mediaworks azonnali eladása mellett, mert sokan érdeklődtek iránta, és mert a „Népszabadság kiadásának ideiglenes szüneteltetése kapcsán (amelynek megszüntetése egyszer sem merült fel reális opcióként), félrevezető és rosszhiszemű híresztelések láttak napvilágot”.

Hozzátették, hogy a vevő, az Opimus Press a Népszabadság kiadásának felfüggesztését követően tett ajánlatot, és végül azért rá esett a választás, mert kinyilvánították azon szándékukat, hogy hajlandóak a felfüggesztett Népszabadság általunk tervezett újraindításának lehetőségét komolyan megvizsgálni. „Őszintén reméljük, hogy az új tulajdonos sikerrel tovább tudja építeni a Mediaworks Hungary Zrt.-t, és meg tudja oldani a Népszabadságnál pillanatnyilag fennálló nehézségeket is” – írták.

Korábban megírtuk, hogy az anyacég, az Opimus a pénzügyi csalás miatt bedőlt Buda-Cash Brókerház tulajdonosainak egykori ernyőcége, ez alá terelték a hasznot hozó vállalkozásaikat. A Buda-Cash-botrány után új tulajdonosok érkeztek a vállalathoz, köztük Csík Zoltán egykori rendőrségi nyomozó, akinek felbukkanása többször jelezte már előre Mészáros Lőrinc tulajdonszerzését. Ő több Mészáros-érdekeltségben is vezető pozíciót tölt be.

A felcsúti polgármester még múlt pénteken a Hír TV-nek nyilatkozott. Azt mondta, a Népszabadság felfüggesztését a rendszerváltás lezárásának tekinti, arra pedig, hogy bevásárolná-e magát a Mediaworksbe, azt mondta, nem tudja, semmi sem elképzelhetetlen, néhány éve még azt sem gondolta volna, hogy szállodákat vesz. A Hír TV egyébként Liszkayról is kérdezte Mészárost, aki a Magyar Idők tulajdonosát firtató kérdésre azt mondta: „régóta ismerem Liszkay Gábort, de hát hogy én közösen vele vegyek valamit, erről nem tudok.”

Brüsszelben az uniós csúcs utáni sajtótájékoztatón kérdezte a Népszabadságról Orbán Viktort az Eurológus. A kormányfő azt mondta: addig nincs dolga a sajtóval, amíg nem keresik meg, a kormány „sem a sajtószabadsággal, sem a médiapiaccal” nem foglalkozott, s reméli, hogy a lap munkatársai el tudnak helyezkedni más baloldali lapoknál.

A múlt héten felreppentek olyan hírek is, hogy a Magyar Idők tulajdonosa, Liszkay Gábor és Mészáros Lőrinc közösen fogják megvásárolni a Mediaworksöt. A 24.hu már arról írt, nem kizárt, hogy csökkentik a Magyar Idők oldalszámát, és a kormánypárti lap szerkesztőségének egy részével indítják újra a Népszabadságot.

A kiadó Mediaworks október 8-án, szombaton reggel felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását, este ezrek tüntettek a Kossuth téren, hogy a beavatkozás ellen tiltakozzanak. A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a lap példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz százezer példányt meghaladó mértékben csökkent, így 2007 óta több mint ötmilliárd forintos veszteséget termelt, és az idén is jelentős veszteséget halmozott fel. Heinrich Pecina osztrák üzletember, a felfüggesztett a Mediaworks tulajdonosának, a Vienna Capital Partnersnek (VCP) a vezetője szerint a történteknek csak gazdasági okai vannak, az elmúlt években a lap működési vesztesége egymillió euró volt évente. A felfüggesztett népszabisok viszont cáfolták Pecina állításait, mivel tavaly a VCP feje kész lett volna ingyen odaadni az újságot az MSZP-nek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.