Súlyos veszélyt rejt a zálogjog átalakítása

Életveszélyesnek tartja a jogászszakma több jeles képviselője a Ptk. legfrissebb módosítását.

Hajdú Péter
2016. 10. 29. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életveszélyesnek tartja a jogászszakma több jeles képviselője, köztük az új polgári törvénykönyv (Ptk.) atyja, Vékás Lajos professzor a két éve hatályba lépett Ptk. legfrissebb módosítását, azon belül is a jelzáloghitelekhez kötődő zálogjog önál­ló jelzáloggá alakításának ötletét. E vé­leményét a Trócsányi László igazságügy-­miniszternek az év elején írt nyílt levelében közzé is tette. A Vékás által kifogásolt változtatás lényege, hogy idén október 1-jétől a jelzáloghiteleknél a zálogjog önállóan, azaz a jelzálog-követelés nélkül is forgalomképes lehet, vagyis a hitelt nyújtó bank eladhatja más pénzügyi intézménynek – jellemzően jelzálogbanknak.

A tekintélyes jogtudós már az ötlet felvetődésekor, ez év elején is határozottan tiltakozott, mondván: az önálló jelzálog már a jogi formula őshazájának számító Németországban is gondokat okozott, és módosítani kellett a törvényt. Szlovéniában pedig miután alkalmazni kezdték, olyan súlyos, a pénzügyi rendszer összeomlásával fenyegető nehézségeket okozott, hogy be kellett tiltani. A professzor az év elején úgy nyilatkozott, hogy a problémát az okozza, hogy az önálló zálogjog esetén a már megszerzett zálogjogot zálogosítják tovább egy harmadik személynek.

Tehát legkevesebb két zálogjogot biztosít egyetlen ingatlan: a hitelt nyújtó bank követelését és az önálló zálogjog megvásárlójáét, legtöbb esetben egy jelzálogbankét. Ebben az esetben pedig akár egyetlen elem bedőlése is a teljes lánc bukását jelentheti.

Vékás Lajos már akkor arról beszélt, hogy a gondolat már a Ptk. átformálásakor is fölmerült bizonyos banki körök részéről, de a törvényt szövegező szakemberek ennek ellenálltak. A kormány azonban később elfogadta érveiket, s ezért – a professzor álláspontja szerint egy szűk szakmai csoport érdekeinek érvényesítése érdekében – került sor a törvény módosítására.

Az általunk megkérdezett pénzügyi szakértő is osztja Vékás professzor aggodalmait. Ő úgy gondolja, semmiféle előnye nem származik az adósnak abból, ha rábólint a banktól már megkapott (vagy hamarosan a postaládájában landoló), az önálló jelzálogjoggá alakításról szóló írásos nyilatkozatra. Kifejtette, attól a pillanattól, hogy elválik egymástól a bankkal kötött hitelszerződés és az adósság visszafizetésének biztosítékára – jellemzően az ingatlanra – vonatkozó zálogjog, már két féllel kell egyezkedni az adósnak. Amikor fizetési nehézségei adódnak, akkor azt a hitelt nyújtó bankkal kell rendeznie. Ettől teljesen független a viszonya a jelzálogbankkal, amely az ingatlanra vonatkozó önálló zálogjoggal rendelkezik. Adott esetben nem hivatkozhat az utóbbi intézménynél arra, hogy vitája van a hitelt nyújtó bankkal. Ha például valaki hibát talál az eredeti hitelszerződésben, és azt semmissé nyilvánítják, annak semmiféle hatása nem lesz a zálogjogosulttal szemben, hiszen az már korábban megvásárolta a hitelt nyújtó banktól az önálló zálogjogot. Ez pedig egyértelműen megkönnyíti a követelések behajtását a bankok, pénzügyi vállalkozások számára.

Kérdésünkre arról is beszélt, valami hasonló okozta a problémát a 2008-as válság idején is, amikor az önálló zálogjog-követeléseket csomagokban adták-vették egymás között az amerikai bankok. Felhívta azonban a figyelmet, a krach azért következett be, mert az adósok jó része már rég nem volt fizetésképes, és erről a tényről nem tudtak az önálló zálogjogot megvásárló pénzügyi intézmények.

Az ügy most azért került ismét előtérbe, mert csütörtökön a jegybank közleményt adott ki, amelyben mindössze „technikai változtatás”-nak nevezte a jelzáloghitelekhez kötődő zálogjog önálló zálogjoggá alakítását. A közleményt azért bocsátották ki, mert a változtatást az élő szerződéseknél is alkalmazni lehet, és ezzel kapcsolatban több tízezer lakáshiteles kaphat a zálogjog átalakításával kapcsolatos levelet bankjától. A jegybank közleményében az áll, hogy a változtatás nem alakítja át az adósok által kötött szerződéseket, ugyanis csupán a hitelt nyújtó bank és a vele szerződésben lévő jelzálogbank viszonyán változtat. A jelzáloghitel összege, futamideje nem módosul. Az ügyfélnek továbbra is eddigi hitelintézete felé kell törlesztenie, változatlan törlesztőrészlettel, és nem jár semmilyen költséggel. Azt is hozzáteszik, a zálogjog átruházásával hosszabb távon akár csökkenhetnek is a kamatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.