Tényleg olcsóbban netezhetünk jövőre

Fel kell tüntetniük a szolgáltatóknak, mennyivel válnak olcsóbbá a távközlési tarifák.

Bodacz Péter
2016. 10. 27. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre a jelenleginél olcsóbban internetezhetünk, januártól ugyanis 27-ről 18 százalékra mérséklődik a szolgáltatást terhelő forgalmi adó mértéke. A nemzetközi összehasonlításban drágának számító hazai internettarifákat tovább csökkenti januártól a Deutsch Tamás miniszteri biztos által bejelentett program. Eszerint az előfizetéssel jelenleg nem rendelkezőknek kínált majdani alapcsomagok árai várhatóan 15 százalékkal lesznek alacsonyabbak a piacon ma előforduló tarifáknál.

Az áfamérséklés, valamint a digitális világban lemaradók felzárkóztatását segítő program tényleges árcsökkentő hatásai azonban egyelőre igen nehezen jósolhatók meg: nem tudni, hogy a szolgáltatók pontosan miként számolják újra például az egyéb szolgáltatást – telefont, kábeltévét – is tartalmazó csomagjaik díjait, mint ahogy kérdés az is, hogy a Digitális jólét programban megfogalmazott alapcsomag milyen sávszélességű és adatforgalmú internetet fog tartalmazni.

Hogy mégis képet alkossunk róla, mire lehet számítani, a lakossági vezetékes internettarifákat vettük alapul, hogy szemléltessük, mit is jelent a tervezett áfacsökkentés az előfizetés szintjén. A szolgáltatásban igen nagy a szórás a szegmensben meghatározó három társaságnál, a UPC-nél, a Diginél és a Telekomnál: az árak 2160-tól közel 9500 forintig terjednek, a sávszélességtől, a hűségidőtől és természetesen a szolgáltatótól függően. Ha tehát ezekből indulunk ki, akkor az áfacsökkentésnek köszönhető megtakarítás havonta 200–850 forintig terjedhet, azaz körülbelül egy havidíjnyi pénz maradhat az ügyfeleknél éves szinten. Ha a Deutsch Tamás által bejelentett – egyelőre ismeretlen tartalmú – alapcsomag kapcsán a legolcsóbb kategóriát nézzük, akkor az áfacsökkentés plusz a legalább 15 százalékos ármérséklés révén 1600-1700 forintos havidíjakra készülhetnek, akiknek még nincs előfizetésük.

Az ügyfeleknek jó hír, hogy a társaságoknak nem sok esélyük lesz a csökkenő adó miatti többlet benyelésére. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendeletmódosítása értelmében a szolgáltatók november 1-jéig kötelesek lesznek közzétenni honlapjukon, hogy a januárban életbe lépő internetáfa-csökkentés díjcsomagonként mekkora tételt jelent. Az internet-előfizetésre jutó díjrészt külön sorban kell feltüntetni akkor is, ha több szolgáltatásból álló csomagról van szó, aminek csak egy havidíja van. Az NMHH rendelete azt is előírja, hogy az előfizetők a számlájukban is tájékoztatást kapjanak a küszöbönálló változásokról csakúgy, mint ahogy ez tapasztalható a közműszámláknál is. A szabályozás kiterjed a forgalmazott adatmennyiségtől függő tarifájú előfizetésekre is.

A Van Dijk tanácsadó cég által az Európai Bizottságnak készített felmérés szerint hazánkban viszonylag drágának számít az internetezés, hiszen a vásárlóerő-paritáson – azaz a jövedelmek figyelembevételével – számolt előfizetések a hetedik legdrágábbak az unióban. Az áfacsökkentés révén ezen a téren minimális lesz a változás, hiszen a nyolcadik helyre szorulhatunk vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.