Váltás kell a béremeléshez

A magyarok érdekeit kellene képviselnie a kormánynak.

Hajdú Péter
2016. 10. 14. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai munkabérek nyugat-eu­rópai fizetésekhez történő felzárkóztatását kezdeményezte Volner János jobbikos politikus az EU-csúcstalálkozót megelőző egyeztetésen a miniszterelnöknél, amelyet a politikus szerint Orbán Viktor kioktatón elutasított. A témáról ezúttal Varga Istvánt, a Magyar Nemzeti Bank korábbi felügyelőbizottságának tagját kérdeztük.

– Lehet és kell is emelni a magyar béreket – mondta lapunknak a szakértő. Úgy véli, a magyar kormányok hosszú időn keresztül mesterségesen alacsonyan tartották a béreket csak azért, hogy kiszolgálják a hazánkba települő nemzetközi cégek érdekeit. –

Ideje lenne – tette hozzá –, hogy az éppen regnáló kormány végre valamit tegyen a dolgozó emberek – és nem a multinacionális cégek – érdekeit szem előtt tartva.

Varga István érvelése szerint a kormánynak mielőbb tárgyalásokat kellene kezdenie az ütemezett béremelésekről a hazánkba települt multinacionális vállalatok vezetőivel, különösen a stratégiai partneri programban részt vevőkkel, hiszen utóbbiak folyamatosan kapcsolatban vannak a kormánnyal. Ha velük sikerült megegyezni, akkor az ezen egyezség eredményeként növekvő béreket kénytelenek lesznek átvenni a hazai tulajdonban lévő kisebb és nagyobb vállalkozások. – Első lépésben csökkenteni kellene a munkabérre rakódó terheket, hiszen ma a vállalkozó a nettó bér háromszorosát fizeti ki minden fillér után. Ha csökkennének a munkabért terhelő adók és járulékok, akkor első pillantásra úgy tűnhet ugyan, mintha csökkenne az állam bevétele, ám még sincs így. Hiszen a dolgozókhoz kerülő pluszpénz megemelné a fogyasztást. A folyamat pedig a világ legmagasabb, huszonhét százalékos forgalmi adóján keresztül csökkentené, sőt bőven ellensúlyozná a költségvetési kieséseket. Így véleményem mindezek eredményeként akár az általános forgalmi adót is húsz-huszonkét százalékra lehetne csökkenteni, ami ismét csak a fogyasztás növekedését eredményezné – tette hozzá.

Kérdésünkre Varga István kifejtette, nem kell attól tartani, hogy a kisebb vállalkozások képtelenek lesznek kifizetni az emelkedő béreket. Ha ugyanis azzal indul a folyamat, hogy a járulék- és adócsökkentés eredményeként megspórolt pénzt kifizetik a dolgozóknak, az nem jelent pluszterhet a vállalkozónak, a fogyasztást viszont emeli. Később erre építve folytatódhat a béremelés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.