Aprópénzzel szúrják ki a nyugdíjasok szemét

Elszámolta a kormány a pénzromlás mértékét, ennek a levét az idősek ihatják meg.

Hajdú Péter
2016. 11. 10. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte észre sem fogja venni a nyugdíjasok nagy része, hogy januártól megemelkedik a havi ellátása. A Kormány.hu oldalon megjelent rendelettervezet szerint ugyanis mindössze – az idén tavasszal elfogadott költségvetési törvényben meghatározott mértékkel, azaz – 0,9 százalékkal növekszik a havi nyugellátás összege. A 120 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez alig valamivel nagyobb emelést jelent, mint havi ezer forint. A nyugdíjasok mintegy felének azonban havi százezer forintot vagy annál kevesebbet visz ki minden hónap huszadika körül a postás, így ők legfeljebb 900 forinttal több pénzre számíthatnak, mint az idei évben. A 28 500 forint minimálnyugdíjat kapók – bár ők kétségtelenül kevesen vannak – ellátása pedig alig 250 forinttal emelkedik.

Éhkopp vár a gondatlan fiatalokra

A lehető legfiatalabb korban el kell kezdenünk a takarékoskodást, ha nem akarunk szűkölködni időskorunkban. A nyugdíjaskorra szánt összeget legjobb önkéntes nyugdíjpénztárban fialtatni, mert ott alacsony költség mellett jó hozamot fizetnek, s még állami támogatás is jár a befizetett összeg után.

A rekordalacsony nyugdíj­emelés oka, hogy a bő fél évvel ezelőtt elfogadott költségvetésben a kormány túlságosan optimista volt, s jövőre mindössze 0,9 százalékos áremelkedéssel számolt. Márpedig a törvény szerint az inflációs várakozáshoz kell igazítani a nyugellátás emelését. Időközben azonban nagyot változott a világ, s ma már a Magyar Nemzeti Bank is 2,3 százalékos inflációval kalkulál 2017-re. Ha nem változtatnak a most előterjesztett nyugdíj­emelési terveken, az azt jelenti, hogy az idősek juttatása a jövő év végén akár másfél százalékkal is kevesebbet érhet, mint jelenleg.

Miután 2018 tavaszán országgyűlési választások lesznek, a legnagyobb szavazóbázist pedig a nyugdíjasok, illetve a nyugdíjszerű ellátásban részesülők jelentik, a kormány minden bizonnyal a mostani elképzeléshez képest valamelyest növelni fogja a nyugdíjemelés mértékét. Tekintélyes tömegről van szó, hiszen öregségi nyugellátásban csaknem 2,2 millióan részesülnek, de a rendelettervezet szövege szerint az emelés a mintegy 430 ezer rokkantsági és rehabilitációs ellátásban részesülőt is érinti. Ehhez még hozzá kell számolni azt a csaknem ötvenezres csoportot, amelybe a nyugdíjkorhatár alatti ellátottak, a mezőgazdasági járadékot kapók, a művészeti nyugdíjsegélyben, valamint közszolgálati járadékban részesülők tartoznak. Vagyis összesen megközelítőleg 2,7 milliós szavazóbázisról van szó.

A kormánynak két lehetősége van e tömeg maga mellé állítására. Az egyik, hogy még idén újranyitja a költségvetés tárgyalását, s egyszerűen átírja a nyugdíjemelésről szóló részt, azaz hozzáigazítja a pénzromlás várható mértékéhez a jövő évi ellátást. A másik forgatókönyv szerint erre idén nem kerül sor, 2017-ben azonban a szokásos novemberi korrekció idején pótolják ki a nyugdíjakat, mégpedig visszamenőlegesen az év elejéig. Ez utóbbi megoldás mellett két érv is szól. Egyrészt így az emelés látványosabb lehet, mintha azt az év elejétől havonta apránként kapnák meg a nyugdíjban lévők. Másrészt pedig akkor már csak alig fél esztendő lesz hátra a választásokig, s így könnyebben megmarad az érintettekben az egy összegben kifizetett nagyobb mértékű emelés emléke.

A kedden megjelent kormányrendelet-tervezet véleményezésére egyébként csak két napot hagyott az előterjesztő Emberi Erőforrások Minisztériuma, holnaptól már nem fogadnak be módosító észrevételeket. Ez persze nem szokatlan a kormány gyakorlatában, legtöbbször nem kíváncsiak az ellenzék illetve a szakmai szervezetek véleményére.

Matits Ágnes nyugdíjszakértő a tervezett emelés kapcsán elmondta, a nyugdíjkasszában ugyan mostanra többlet halmozódott fel, azt azonban az érvényben lévő szabályok szerint nem lehet szétosztani. Az emelés mértéke nem lehet nagyobb, mint a hivatalosan prognosztizált infláció, azaz jelen esetben 0,9 százalék. Úgynevezett nyugdíjprémiumot kellene azonban fizetni, ha a gazdasági növekedés meghaladja a három százalékot. Ettől azonban egyelőre nem kell tartani, hiszen jövőre a legoptimistább előrejelzések szerint is kisebb lesz ennél a magyar gazdaság bővülése.

Fontos tudni, hogy bár elméletileg az inflációkövető emeléssel nem csökkenhet a nyugdíj reálértéke, ez a gyakorlatban korántsem biztos. Ahogy tavaly Matits Ágnes lapunknak elmondta, a pénzromlás mértékének meghatározásakor a nemzetgazdaságban átlagos fogyasztói szokások alapján kialakított árváltozás jelenti az adott évi inflá­ciót, de ettől akár jelentősen is eltérhetnek a nyugdíjasok fogyasztói szokásai. Az idősebbek például kevesebb tartós fogyasztási cikket vásárolnak, ezzel szemben a kosarukban jelentős helyet foglalnak el az élelmiszerek, ráadásul gyógyszerekre is többet költenek, mint az átlag. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a százalékos emelés a nagyobb jövedelműeknek kedvező, a kisnyugdíjasoknak járó emelés alig érezhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.