Elbukott a CETA elbuktatása

Eldőlt: hazánk nem fordul az Európai Bírósághoz, már a bizottságban leszavazták az LMP kezdeményezését.

Facsinay Kinga
2016. 11. 21. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végtelenül sajnálom, hogy a kormánypárti többség a mai napon elutasította javaslatunkat, miszerint a magyar kormány kezdeményezze az Európai Bíróságnál az Európai Unió (EU) és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) legtöbbet vitatott eleme, a befektetési bírósági rendszer (ICS) vizsgálatát. Persze a folyosói pletykákból is sejtettük, hogy indítványunk nem kapja meg az Európai Ügyek Bizottságában a szükséges támogatást, így a parlament azt nem veszi napirendjére – tudtuk meg Schmuck Erzsébettől, az LMP frakcióvezetőjétől.

Pedig korábban kormánypárti képviselők körében is erős aggályok merültek fel a CETA kapcsán, amelyet október 30-án Brüsszelben egy rögtönzött EU–Kanada csúcstalálkozó keretében írtak alá a felek, miután a vallon parlament vétója csaknem keresztülhúzta számításaikat. A bírálatok özönének köszönhetően végül a befektetési bíróságok rendszere ideiglenesen sem lép hatályba a jövő év elejével. Ez a vitarendezési mechanizmus ugyanis – amint az LMP indítványából is kiderült – lehetővé teszi a multinacionális cégek számára, hogy a nemzeti bíróságokat kihagyva bepereljenek egyes kormányokat, és kártérítést követeljenek tőlük, amikor szabályokat hoznak az emberek egészsége vagy a környezet védelme érdekében.

Számos nemzetközi és hazai jogi szakértő – köztük Szabó Marcell, az alapvető jogok biztosának helyettese – szerint az ICS ezen formája ellentétes az európai joggal, ezért kezdeményezte az LMP is, hogy hazánk kérje ki az Európai Bíróság véleményét a kérdésről. Mint a bizottsági ülésen Schmuck Erzsébet elmondta, Belgium is erre a lépésre készül, miközben jelenleg is az Európai Parlament előtt hever egy hasonló javaslat, amelyről tudomása szerint két nap múlva dönthetnek az európai képviselők.

– Az Európai Bíróság vizsgálata megelőzheti, hogy a CETA ratifikálási folyamata során a tagállamok egy olyan egyezmény hatályba lépéséhez járuljanak hozzá, amelynek egyik vitatott eleme ellentétes az uniós joggal – érvelt az ellenzéki frakcióvezető. Emiatt is fontos lett volna szerinte, hogy hazánk ez ügyben csatlakozzon a várható belga kezdeményezéshez, de a bizottságban végül csak Bana Tibor alelnök, a Jobbik képviselője támogatta a javaslat tárgysorozatba vételét. Arra is rámutatott, hogy a CETA, illetve „nagytestvére”, az Egyesült Államok és az Európai Unió között kötendő szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) súlyosan csorbítja nemzeti önrendelkezésünket. Mindezek ellenére a bizottság öt ellenszavazattal elvetette az LMP határozati javaslatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.