Varga szerint maradhat a letelepedési kötvény

Nem megszüntetésről, „tartalékba tevésről” beszélt a miniszter. Az adózás legalább egyszerűsödik.

Wiedemann Tamás
2016. 11. 02. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy nem tágít a kormány, továbbra is kitart a letelepedési kötvény mellett, annak ellenére, hogy a magyar költségvetésnek súlyos veszteséget okoz a program. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a letelepedési kötvénykonstrukció az elmúlt években kedvező devizaforrás volt, azóta a környezet azonban megváltozott.

– Ha pénteken a Moody’s hitelminősítő is felminősíti hazánkat, akkor nagy az esélye annak, hogy a letelepedési kötvényprogram jelentősen meg fog változni, ahogy az adósságkezelési stratégia is változhat összességében – jelentette ki szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Varga Mihály. A miniszter elismerte, hogy a letelepedési kötvény mostani konstrukciója már nem tudja hozni azt a hasznot, amit korábban, ennek ellenére „érdemes tartalékba eltenni”. Varga Mihály ezzel a kijelentésével nem oszlatta el azokat a kételyeket, amelyek a kötvényprogram eltörlése körül kialakultak az elmúlt hetekben. Nagy valószínűség szerint a kötvény kamatát azonban kénytelen lesz a kormány csökkenteni, hiszen jelenleg négyszer többe kerül a magyar adófizetőknek, mintha tisztán piaci körülmények között bocsátana ki hazánk állampapírt.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak eközben az elmúlt hetek-hónapok alatt sem volt elég ideje arra, hogy a legegyszerűbb matematikai műveletet elvégezzék. A letelepedési kötvények után ugyanis hazánk jelenleg 2 százalékos kamatot fizet, miközben a hasonló konstrukciójú – ötéves futamidejű, euróban kibocsátott papírok – a másodpiacokon 0,5 százalékon cserélnek gazdát. (Ha 2-ből kivonunk 0,5-öt, akkor 1,5-öt kapunk, vagyis másfél százalékpontot bukik a magyar állam a letelepedési kötvényeken). Ez több milliárd forintos veszteséget okoz a magyar adófizetőknek, a kormány azonban továbbra is kitart emellett. Furcsa, hogy a kamatot nem is a külföldi befektetők kapják, hanem az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága által kijelölt offshore cégek. Sőt, a kétszázalékos, garantált kamatszintet törvényben biztosították az adóparadicsomokban bejegyzett cégeknek. Ez az egyetlen olyan államkötvény, amelynek a minimálisan fizetendő kamatszintjét törvény garantálja, hiszen az államnak elvileg az az érdeke, hogy minél olcsóban adja el a kötvényeket.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy pénteken csak egy kisebb adócsomagot nyújtott be, amely az adóadminisztráció csökkentését, az adózás egyszerűsítését, közterhek enyhítését és a gazdaság kifehérítését célozza. Jelentős módosítás, hogy a kata (kisadózó vállalkozók tételes adója) esetében kétszeresére növelik a bevételi határt, ami utáni egyszeri tételes adót kell fizetni. A kabinet azzal számol, hogy a jelenlegi 160 ezer kisvállalkozón túl, további 50-60 ezer vállalkozó választja ezt az adózási formát. Ezzel párhuzamosan az alanyi áfamentességet 6 millió forintról, 8 millióra nő. A versenyképesség növelése érdekében a startup cégek adókedvezményeit is módosítanák német mintára úgy, hogy három évig járjon a kedvezmény, és a befektetési érték 25 százalékát kapják vissza az ide fektető cégek. Varga Mihály nem számszerűsítette, de megerősítette, hogy a munkabérek esetében jelentős járulékcsökkentés lesz, mivel hazánk versenyképessége jócskán lemaradt a régiós országoktól. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a csehek, szlovákok, lengyelek, de már a románok is versenyképesebb gazdasággal rendelkeznek, mint Magyarország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.