Nagyon optimista a jegybank a növekedéssel kapcsolatban

3,6 százalékra módosították a jövő évi növekedési jóslatot. 2018 első felére az infláció 3 százalék lehet.

Szabó Dániel
2016. 12. 22. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a kormány, de a Magyar Nemzeti Bank is sokat vár a jövő évi béremeléstől és járulékcsökkentéstől. Tulajdonképpen mindenki arra alapozza a gazdaság és az infláció növekedését, hogy a nagyobb keresetek miatt a lakosság majd többet fogyaszt, valamint a vállalkozások terheinek csökkentése a foglalkoztatottság növekedését eredményezi majd. Ez pedig végső soron megint azt eredményezi, hogy többet költ majd a lakosság.

Ez a szemlélet köszönt vissza a monetáris tanács keddi, az alapkamatot változatlanul 0,9 százalékon hagyó döntésének indoklásában, valamint a testület csütörtökön megjelent inflációs jelentésében is. A jegybank nagyon optimista a jövő évi számokkal kapcsolatban, de ha külső tényezők nem tesznek keresztbe – az olasz pénzintézetek és a Deutsche Bank nem dől be, nem lesz euróövezeti válság, nem esik újra jelentősen az olajár stb. –, még reális is lehet a 2017-es jóslat.

Az MNB ugyanis azt várja, hogy az eddig becsült 3 helyett jövőre 3,6 százalék lesz a bruttó hazai össztermék (gdp) növekedése, 2018-ban pedig 3,7 százalék. Az idei évre előrejelzett 2,8 százalék még mindig túl optimistának tűnik: ehhez a harmadik negyedévhez képest 4-5 százalékos növekedésre lenne szükség az idei év utolsó három hónapjában. Érdekes – talán valahol vicces –, hogy ezt részben a fogyasztási hajlandóság növekedésétől (értsd: karácsonyi időszak) és a nyugdíjasoknak adott 10 000 forintnyi Erzsébet-utalványtól is várják.

Viszont csalás is: a jegybank a felülvizsgált, utólag korrigált számok miatt becsül 2,8 százalékot. Mondván az első gdp–becslések általában alálövik a tényleges növekedést. De ha még el is fogadjuk azt az érvelést, hogy ezt a gyakorlatot nemzetközi szinten is használják, attól még így is a legoptimistább igazítás nélküli 2,5 százalékos becslést javították fel. A tényleges adatok csak jövőre lesznek ismertek.

A központi bank decemberi jelentéséből kiderül, hogy a lakossági fogyasztás növekedése mellett a kkv-k és a vállalkozások befektetéseitől várnak jövőre motorhatást. Az is világosan látszik, hogy nagyon bízik az MNB az autóiparban: külön kiemelik, hogy a szektor beruházásokat végez, amelyektől 2018-ra már azt várják, hogy termelőre fordulnak, így nőhet az export.

Balatoni András, a nemzeti bank vezető elemzője azt MTI-nek ki is emelte: a már betervezett és elindított autóipari beruházások 2018-tól „termelésbe fordulnak át”, jelentősen növelve az exportot. A jelentés szerint a kivitel idén 6,6, jövőre 5, 2018-ban 6,0 százalékkal nő majd.

Azt viszont csak magyarázgatásokkal tudta az MNB közölni, hogy jövőre a belső kereslet növekedése az importot fogja növelni. Vagyis csökkenni fog az export aránya. A jegybank megfogalmazásában: A gazdaság külső finanszírozási képessége 2015-ben a gdp közel 8 százalékát tette ki, ami a következő években fokozatosan 7 százalék alá mérséklődhet. 

Az idei visszaesés után azt remélik, hogy a magán- és állami befektetések mértéke is nő. Miközben azt valószínűsítik, hogy a tavalyi rekordhoz hasonló mennyiségű uniós forrásfelhasználás jövőre sem lesz – még úgy sem, hogy a kormány kiegyezett Brüsszellel a pályáztatási politikájával kapcsolatban. Várakozásaink szerint az uniós forrásokból megvalósuló projektek elsősorban a következő években valósulnak meg, amit a szerződött állomány gyors felfutása, illetve a ciklus eleji lehívásra vonatkozó kormányzati elköteleződés is alátámaszt – írják a jelentésben.

A jegybanki jelentés kitér arra, hogy a világgazdaságban egyelőre nem akkora az infláció mértéke, mint várták. Ebben szerepet játszik, hogy az eurózónát – hazánk legfontosabb partnerövezetét – visszafogja a nyitott kibocsátási rés. Az Európai Központi Bank előrejelzése is alacsonyabb, mint amekkorát a jegybank szeretne: az eurózóna inflációja mind 2017-ben, mind 2018-ban 1,3 és 1,5 százalék körül alakul majd.

Miközben a magyar inflációs cél az árstabilitáshoz 3 százalék.

De az EU-s horgony dacára is 0,1 százalékponttal nagyobb, 2,4 százalékos inflációt várnak jövőre, 2018 első felében pedig elérhetjük az előirányzott 3 százalékot. A prognózis alapján idén az infláció 0,4 százalék lesz.

A 2017-es növekedés kulcsa – és egyben legsarkalatosabb pontja – a foglalkoztatottság jövő évi alakulása. A jegybank történelmi munkahelyteremtésként értékelte az elmúlt évek statisztikai változásait, de azért ez túlzó annak fényében, hogy a közmunkásokat is beleszámolják, sőt az elvándorlókat is. Kérdés, hogy a jelenlegi szakemberhiányt a munkaerőpiac fel tudja-e tölteni. Jelenleg szinte lehetetlennek tűnik betanított munkást találni.

A jelentés optimista hangulata valamennyire vissza is jön a kiadványhoz választott mottóban:

„...nagy bölcsesség az, ki célt tud tenni maga kívánságainak.”

(Zrínyi Miklós: Mátyás király életéről)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.