Vietnam is ott lesz a kereskedőház térképén

Hiába az eddigi veszteségek, nem áll le a terjeszkedéssel a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt.

Wiedemann Tamás
2016. 12. 12. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a napvilágra került eddigi veszteségek, nem áll le a terjeszkedéssel a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonában álló cég csaknem 180 millió forintot költ arra, hogy irodát nyisson Vietnamban és Kanada nyugati részén. A vietnami képviselet Ho Si Minh-városban nyílik, a tengerentúli iroda helye még ismeretlen. Az viszont biztos, hogy két főt foglalkoztatnak majd ott, és az Európai Unió hivatalos lapjában megjelentek szerint 143 millió forintot költenek a képviselet megnyitására. Csaknem ennyibe, egészen pontosan 134,6 millió forintba kerül a vietnami iroda, de a két ország közötti különbséget jól érzékelteti, hogy ott ezért a pénzért nem két, hanem négy embert foglalkoztatnak majd az exportlehetőségek felkutatására. Kérdés, hogy a kiírásban megjelölt összegek mennyi időre biztosítják a működést, a pályázati anyag határozatlan időtartamú üzemeltetésről szól.

Habár a kereskedőházak feladata – a hazai kkv-k külpiacra jutásának segítése – papíron jól fest, a valóságban az MNKH eddigi tevékenysége teljes kudarc. Hosszú időn át nem árulta el a kereskedőház, hogy milyen üzleteket hozott tető alá a külföldi kirendeltségein keresztül. Ezért a 444.hu beperelte, és idén nyáron kiderült, hogy a 2012-ben alapított társaság közreműködésével 2,8 milliárd forintnyi üzletet hozott tető alá. Ezzel csak az a gond, hogy 2015 tavaszáig az MNKH legalább 5,5 milliárd forintot költött el működési költségekre, vagyis megalapítása óta legkevesebb 2,7 milliárd forint veszteséget termelt.

Ráadásul a cég közel ötmilliárd forint kölcsönt is kapott a külügyi tárcától, nem tudni, ezt mire fordították, így a kereskedőházak vesztesége nagyobb is lehet. Az MNKH adatai szerint egyébként a kereskedőház-hálózaton keresztül kevesebb mint kétszáz üzlet köttetett. A cég tájékoztatása szerint Magyarország egyebek között fagyasztott éticsigát és pácolt kacsamellet szállított Franciaországba, ovulációs mikroszkópot Kazahsztánba és Ghánába, valamint magozott meggybefőttet Botswanába, de exportáltunk 150 darab használt tokaji hordót is Írországba és sópipát Dél-Afrikába.

A legdrágább külföldi bázis, a Törökországban felállított irodahálózat egyetlen üzletet sem kötött. Ezt a kereskedőház-hálózatot az ALX Magyar–Török Kft. üzemelteti, amely az Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal összefüggésbe hozott milliárdos török üzletember, Adnan Polat érdekeltsége. Noha a kereskedőházak felállítására és üzemeltetésére csillagászati összeget – összesen több mint egymilliárd forintot – kapott a cég, eredményt nem mutatott fel. Lapunk számolt be arról korábban, hogy szintén ez a cég nyerte el az MNKH nettó 3,3 milliárd forintos közbeszerzését, amiért a következő négy évben működtetik majd a török kirendeltségeket.

A közelmúltban az RTL Klub Híradója kisebb sikerről számolt be, miután az MNKH-nak sikerült szerződést bontania azzal a társasággal, amely a 25 éve körözött Ghaith Pharaonhoz köthető. A szakításról egy héttel azután döntöttek, hogy az FBI és az Interpol által is keresett Pharaon magyarországi üzleteiből botrány lett. A Magyar Nemzet megkeresésére a cég azt közölte, hogy a közös vállalkozás – a Prominence Food Kft. – eddig semmilyen gazdasági tevékenységet nem végzett.

A kereskedőház ugyanakkor azt kommunikálja, hogy a szervezethez csatlakozott magyarországi vállalkozások jelentősen tudták növelni a külpiaci tevékenységüket.

 Kevés a szakember?

A következő hónapokban újra megélénkülhet az export, mivel az ipar gyengélkedése feltehetően átmeneti lehetett, az európai konjunktúramutatók pedig élénkülést jeleznek. Ez minden bizonnyal segíti az exportra is termelő magyar cégeket, amelyeknél – csakúgy mint a gazdaság egyéb területein – megjelent a szakemberhiány. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke korábban ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a magyar kkv-knál négy cég közül mindössze egynél van olyan szakember, aki ért az exporthoz. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.