Jól jön a román turizmusnak a terrorveszély

Egyre több külföldi keresi fel Erdélyt és a fekete-tenger-parti üdülőtelepeket.

2017. 01. 09. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önálló minisztériumot létesített az idegenforgalom számára a néhány nappal ezelőtt hivatalba lépett új bukaresti kormány – a lépést egyöntetűen üdvözlik az ágazatban tevékenykedő szereplők Romániában. A korábbi kormányzatok idején rendszerint más minisztériumok keretében kapott helyet a turizmus koordinációja, aminek ezáltal kevesebb figyelmet szenteltek. Ennek a mostohaszerepnek meg is lett az eredménye. Tavaly például mindössze 2 millió eurót költöttek a romániai turizmus népszerűsítésére, ami a nemzetközi idegenforgalmi vásárokon való részvétel költségeit sem fedezte. S miközben Magyarországon – ahol kevesebb az idegenforgalmi látványosság – a turizmusnak a bruttó hazai termékhez (GDP) való hozzájárulása meghaladja a 10 százalékot, Romániában ez az arány 2 százalék alatti.

Szakértők szerint a romániai idegenforgalom elsősorban a korszerű infrastruktúra-hálózat hiányát sínyli meg. Az egykori állami üdülőközpontok és szállodaláncok privatizációja sem a turizmus érdekeit, hanem a vevők gyors meggazdagodási igényét szolgálta. Visszafogja az ágazat fejlődését az is, hogy a vendéglátóipari egységek a díjszabások terén jó ideje hűen követik a külföldi árfekvést, ám a szolgáltatások még mindig nagyon sok kívánnivalót hagynak maguk után. Például az ottaninál jobb szolgáltatást kínáló kelet-magyarországi szállodák, a wellness- és gyógyturizmus kínálata olcsóbb, mint a romániai. A brassópojánai síparadicsomban borsosabb áron lehet síelni – vagy akár szilveszterezni –, mint a nevesebb osztrák síközpontokban. Ám az ágazat illetékesei szerint nem az árakat kell csökkenteni, hanem a minőségen kell javítani. „Olyan megoldást kell találni, aminek köszönhetően itthon tudjuk tartani a nagyvilágba szétszéledt szakképzett munkaerőt. Pontos szabályozásra szorul az üdülőtelepek státusa is, hogy ezeken ne lehessen lakótelepet felhúzni” – sorolja az ágazat legsürgősebb teendőit Mohammad Murad, a romániai turizmusban tevékenykedő munkáltatók szövetségének elnöke, hozzátéve: a legfontosabb az, hogy újra elhelyezzék az országot a nemzetközi turizmus térképén. „A romániai idegenforgalomból többnyire a képzelőerő hiányzik, a mi fantáziánk kimerül Drakulában. Pedig Görögországban például 15 eurót kérnek el egy olyan márványtábla megtekintéséért, amely annak állít emléket, hogy valamikor arra haladt át Periklész” – írta nemrég egy idegenforgalomra szakosodott bukaresti blogger.

Amúgy a nemzetközi szinten végbemenő változások kifejezetten kedveznek a romániai turizmusnak. Az Európa több nagyvárosában, valamint Törökországban végrehajtott terrortámadások közepette az ország megbízható, biztonságos, egyúttal kuriózumnak tekintett úti célnak számít, ami a statisztikákban is visszaköszön, hiszen tíz éve nem zárt olyan kedvező évet a romániai idegenforgalom, mint tavaly. Akik ugyanis korábban a török tengerpartot választották, azok ezúttal a Fekete-tenger romániai szakaszán vagy a Duna-deltában üdültek, Erdély pedig a tíz legnépszerűbb utazási célpont közé került Kelet- és Közép-Európában. Romániában 2016 első tíz hónapjában tíz százalékkal, kétmillióra nőtt a külföldi turisták száma, akik mintegy egymilliárd eurót költöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. Eközben egyre több belföldi turista választja a hazai vakációt: tavaly több mint tízmillió román állampolgár döntött romániai üdülési célpont mellett. Húsz év elteltével először lépte át az egymillió főt (ez 15 százalékos emelkedés 2015-höz képest) a tavalyi nyári szezonban a fekete-tenger-parti üdülőtelepek forgalma, a belföldi nyaralókon kívül elsősorban az izraeli, német és olasz vendégek számának látványos megugrása révén.

A külföldi turizmus fellendüléséről tanúskodnak a légiutas-forgalmi adatok is. Romániában a Wizz Air diszkont-légitársaság piacvezetőnek számít, megelőzve a Tarom állami légitársaságot. A magyar hátterű Wizz Air utasainak száma a Romániát érintő járatokon tavaly 23 százalékkal 5,5 millióra nőtt 2015-höz képest – közölte a társaság. Tehát a cég egymillióval növelte utasforgalmát, miután 2015-ben 4,5 millióan vették igénybe szolgáltatását. A társaság tavaly kettővel növelte légibázisainak számát Romániában, ahonnan már tíz repülőtérről működtet járatokat. Korábban bejelentették, hogy az idén újabb repülőgéppel bővítik a Kolozsváron és a Királyiban (Craiova) lévő légibázist, továbbá kilenc országba indítanak újabb járatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.