Hogyan keverednek a kötvényügybe a titkosszolgálatok?

A kormánypárti sajtó az egyik titkosszolgálatra hivatkozva védi a letelepedésikötvény-üzletet.

Wiedemann Tamás
2017. 02. 24. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A letelepedési kötvényekkel kapcsolatban írta meg ma lapunk, hogy nem stimmelnek a számok az egyik offshore cég esetében, sőt a liechtensteini S&Z Program Ltd. a rendelkezésre álló információk szerint két évvel azután is vásárolhatott kötvényt, hogy visszavonták az engedélyét. Több érintett is megszólalt az ügyben. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) lapunknak azt mondta, hogy 2016-ban semmilyen kötvényt nem értékesített az S&Z számára. Ez azért fontos információ, mert Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) főigazgatója januárban arról tájékoztatta közérdekűadat-igénylés nyomán Demeter Márta szocialista – azóta függetlenné vált – országgyűlési képviselőt, hogy a liechtensteini S&Z Program Ltd. 2016-ban két letelepedésiállampapír-vásárlásról adott tájékoztatást a hivatalnak. Ennek az offshore cégnek azonban 2014 szeptemberében visszavonta az Országgyűlés akkor még Rogán Antal vezette gazdasági bizottsága a kötvényforgalmazási engedélyét, vagyis tavaly már nem vehetett legálisan ilyen állampapírt ez a cég.

Bánki Erik, a gazdasági bizottság jelenlegi, szintén fideszes elnöke kivételesen most válaszolt lapunk megkeresésére. Szerinte az történt, hogy a 2014-ben érvényes szabályok szerint először tartózkodási engedélyt kapott a külföldi, és csak fél év után kérvényezhette a letelepedési engedélyt. Az S&Z azonban csak sokkal később igényelte – az ügyfél kérésére – a letelepedési engedélyt. Bánki Erik válaszából az szűrhető le, hogy ez az engedélykérés zavarhatta meg a bevándorlási hivatalt.

Az ügyben leginkább érintett Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal azonban két hete nem hajlandó válaszolni a kérdéseinkre. Érdekes módon a Magyar Idők kormánypárti napilap szerdán a bevándorlási hivatalra hivatkozva arról írt, hogy hogy a vállalkozás részéről akkor jegyezte le a kötvényt, amikor az ehhez szükséges, a gazdasági bizottság által kiadott engedélyekkel még rendelkezett, vagyis a kötvény lejegyzése szabályosan zajlott. Érdekesség, hogy először a Nemzeti Védelmi Szolgálat bevándorlási és állampolgársági hivatalára hivatkozhatott az újság, mert ezt szemlézte a többi kormánypárti média (Origo, Pesti Srácok, Híradó.hu, Lokál.hu). A Magyar Idők ugyanakkor később frissítette a cikket, és ott már a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal szerepelt, egyébként helyesen.

Ez azért érdekes, mert a Nemzeti Védelmi Szolgálat egy a majd tucatnyi magyar titkosszolgálat közül, és nem azonos a bevándorlási hivatallal. Megkerestük az NVSZ-t, ott azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ők nem nyilatkoztak a bevándorlási hivatal nevében. Azt is közölték, hogy a bevándorlási hivatal válaszolt a Magyar Idők lapunk cikkével kapcsolatos megkeresésére. Az NVSZ honlapján lévő szervezeti ábrából egyébként kitűnik, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak van egy bevándorlási és állampolgársági főosztálya. A hivatalt pedig idén januárban átnevezték, azóta hívják úgy, hogy Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal. Valamit nagyon elnézhettek a kormánypárti sajtóban, mert olyan, hogy Nemzeti Védelmi Szolgálat bevándorlási és állampolgársági hivatal nem létezik, főosztály azonban igen. Persze lehet, hogy Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt akartak írni, csak csúszós volt a billentyűzet, és megszaladtak a fürge ujjak. A Magyar Idők cikkét ugyanis – szinte parancsszóra – szűk két óra alatt az összes kormánypárti portál szemlézte. Lapunk újból, immár hatodik alkalommal is elküldte a saját cikkünkkel kapcsolatos kérdéseinket, hátha nekünk is válaszol valamelyik szakszolgálat, vagy a leginkább érintett, a bevándorlási hivatal.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.